Експерти обясниха как правителството предизвиква невижданата инфлация: Абсолютно грешна политика

пари

„Не знам какво са изчислили колегите, но направих сметка за хора, които получават средна работна заплата и се оказва, че семейство с едно дете и двама работещи ще трябва да си допълва със 115 лв. финансите, защото не му стигат двете брутни средни заплати.“ Това обясни пред БТВ икономистът Мика Зайкова.

„За декември средната работна заплата е 1766 лв., но нейният нетен еквивалент е около 1400 лв. За да се издържа дете на 14 години, трябват около 2900 лв.“, каза още тя.

„Винаги в света първо се мисли да не се допусне инфлацията. Много е важно да обясним на какво прилича инфлацията. Ние се стремим да намерим нещо близко. Тя много прилича на човешката температура. Тя е признак, че нещо се случва недобре и има някакъв дисбаланс, който е негативен. Тя е следствие, а не причина“, коментира бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„Преди 2-3 години започна инфлацията заради грешна монетарна политика. Разходите се увеличаваха, когато не трябва. Храните скочиха и няма да се успокоят, защото вървят процеси на преструктуриране“, каза още Дацов.

„Политическите решения – ние в Европа и САЩ решихме, че няма да се занимаваме със земеделие и неща, които можем да си купим от други страни. Изведнъж светът се раздели. Украйна и Русия снабдяват света с хляб. Горивата са от другата страна на света. Ние ще страдаме от политически грешки“, обясни Зайкова, която преди това коментира, че ембаргото за горивата е до 22 април в САЩ, а карат Европа да го прави веднага, докато Вашингтон трупа запаси.

„В Русия и Украйна собствеността е много странно нещо. Ако има нещо ценно, в което да се влага, то е земята в Украйна. Контролът е стратегически“, допълни я Дацов.

„Българското агнешко месо струва 27 лв. Ще си купиш 2 кг. сурово месо и един козунак, който ако е истински, струва между 11-13 лв. от фурната. Не от сладкарницата на г-жа Линда, където е много скъп“, каза Мика Зайкова.

„В момента нямаме хора, които да работят. Демографията не се променя за един ден. Децата се раждат от хората, а не от държавата.“, обясни Дацов.

„Ние мерките, които правителството и досега взима, са проинфлационни. Защото ти даваш някакви пари без никакъв смисъл. Тези пари трябва да бъдат изработени, а както се вижда БВП ще има ръст най-много 2% тази година. Това означава, че не могат да се спечелят заплати по редовния начин. Бюджетът не е бездънен“, заключи Зайкова.

„Същността на бюджета са плащания. Това не е политика. Не може в година, когато има растеж, да влизаш в такива дефицити. Това е сгрешена политика. Честно казано, от гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента. Инфлацията гори“, заяви в края на разговора Дацов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ