Внимание! Измама от името на Български пощи скуби по 4 лв. за измислена пратка

Пари пенсии

Измама от името на „Български пощи“ брули сметките на пловдивчани. В сигнал до „Марица“ 26-годишният Запрян, който е от града под тепетата, разказа, че се е хванал на въдицата. Причината – често поръчвал разни неща и съответно често получавал пратки. Така не се усъмнил и за миг.

Запрян получил съобщение на мейла си от името на „Български пощи“. В него се казва, че пратката му, поръчана от чужбина, е пристигнала, но е била задържана на митницата. Обяснява се, че трябва да плати такса от 4 лв. (мито за получения пакет), за да се освободи и да му бъде доставена до съответния удобен за него пощенски клон. Ако не го направи, то пратката ще се върне към подателя.

„Почти ежедневно поръчвам от Ali Express, тъй като е много по-евтино. Често ми се случва и пратката да бъде задържана, доставката да се бави и да си разправии с пощите, но в крайна сметка всичко е наред. Сега, получавайки този мейл си казах „Пак ли?“. Досега не съм получавал мейл, а обаждане, но си казах, че сигурно са се модернизирали. Щракнах на линк в писмото, отвори ми се нов прозорец, въведох данните, което не е за първи път като изискана информация, и 4 лв. се изпариха от сметката. После проверих всичките си поръчки и установих, че последната, за която мислих е плащам, дори още не е изпратена. Хитра измама. Дано няма много ужилени“, разказа пловдивчанинът.

Естествено става въпрос за фишинг измама, която направо разцъфтя по време на пандемията и онлайн шопинга. Целта е достъпа до лични данни, до личния компютър и банкови акаунти. Неведнъж и от „Български пощи“ предупредиха за такъв тип измама, но все още има хора, които се хващат на номера. Специалистите съветват подобни писма да бъдат игнорирани и изстрити, както и да не се кликва на подобни линкове. В краен случай, ако това е сторено, да се сменят паролите максимално бързо и да се сезират органите на реда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ