Гореща интрига! ПП и ИНТ с тайни договорки да разменят външната Генчовска за Каримански

Слави Трифонов

Тайни договорки, нерви и блъскане на врати. Така протече днешното заседание в Народното събрание. Причината – напрежение между партиите в управляващата коалиция около избора на управител на БНБ и позицията на страната ни за РС Македония.

БСП играе ролята на посредник между коалиционните партньори ПП и ИТН. Депутати коментираха пред ПИК, че се прави всичко възможно за забавяне на парламентарната процедура по избор на нов управител на БНБ. Това се потвърди и от липсата на кворум в парламентарна комисия по бюджет и финанси. Днес за втори път депутатите от ПП и БСП не влязоха на заседание на комисията и така го провалиха – заради липсата на кворум.

Запознати с интригата в управляващата коалиция разказаха, че отлагането ще бъде използвано за постигането на тайно споразумение. Идеята е ИТН да отзоват външния министър Теодора Генчовска, а на нейно място да бъде издигнат министър от квотата на ПП. Проблемът с действащият В момента външен министър е, че отказва да подпише документът, който казва „Да“ за започване на процедурата по присъединяването на РС Македония към ЕС. Правителството смята, че ако сложи в този министерски стол свой човек, страната ни може да пусне югозападните ни съседки по пътя към Брюксел.

Това обаче означава, че ПП трябва да се откажат от кандидатурата на Андрей Гюров за шеф на БНБ и негласно да подкрепят тази на Любомир Каримански. Само така би могло да се запази крехкото равновесие между двете политически сили в рамките на управляващата коалиция. А зад този план седял не кой да е, а социалистът Румен Гечев. Това се потвърди и от поведението му в бюджетната комисия по-късно следобед. Той беше единствения депутат от БСП, който влезе в залата. Но го направи, за да извика Каримански. След това и двамата се изнизаха с бързи стъпки, за допълнителни преговори.

Интригата наистина успя да скъса нервите на почти всички депутати от управляващата коалиция, въпреки че всички упорито обясняваха, че отношенията им са добри и работят в синхрон. Споровете били в кръга на нещата. Но не и тръшкането на врати, което се разиграваше пред погледите на всички в Народното събрание. Дори се стигна до там лидерите на четирите политически сили да бъдат извикани в МС за среща с премиера Кирил Петков.

,,Няма да оттегля кандидатурата си. Всичко ще се реши от депутатите в пленарна зала. За мен е важна подкрепата на коалицията. ДБ вече излезе с декларация, че ще подкрепи моята кандидатура за нов управител на БНБ. Водя разговори и с БСП“, заяви в кулоарите на парламента по-рано през деня председателят на парламентарната група на ПП и кандидат за гуверньор Андрей Гюров.

Любомир Каримански избегна да отговаря на въпроси, но от името на ИТН темата беше коментирана от Станислав Балабанов. Той заяви, че партията му категорично седи зад кандидатурата на Карамански за управител на БНБ и ще я подкрепи в пленарна зала. Що се отнася до РС Македония – позицията им е кристално ясна.

„Има неща, които са надпартийни, които не подлежат на никакви договорки. България не е за продан, няма цена, на която да се продаде националният интерес, нашата история, която е хилядолетна и нашите исторически отношения с властите в Скопие, независимо кой е министър председател на България“, заяви ощe Балабанов.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски също беше лаконичен по двете горещи теми.

,,Във вторник ще имаме окончателна позиция за избора на нов управител на БНБ“, заяви той.

А съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че коалицията е сложна и има твърде много емоции. Колкото и спорна да е темата за нов управител на БНБ, всички осъзнавали каква отговорност носят.

„Тайни договорки да вдигнем ветото за РС Македония няма и не може да има. Решението за евентуална промяна в българската позиция може да бъде взето само от Народното събрание. Имаме рамкова позиция на България, която обвързва правителството“, допълни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ