Парламентът се тресе! ГЕРБ захапаха ПП за поведението: Пълна шизофрения! Извинете се!

десислава атанасова

Смисълът на парламента е дълбок и истински. В началото на 90-те г., когато правихме СДС, нашите американски приятели ни бяха пратили хора от демократическия институт. Един от високопоставените американци ни, тогава сенатор, каза – вижте скъпи приятели, в Капитолия има политически виц: ако нещо върви като пате, крачи като пате, крещи като пате, то е пате. Г-н премиер, ако повтаряш опорките на Прокопиев, назначаваш хора на Прокопиев, изводът е пате. Това е.

С тези думи се обърна към премиера Кирил Петков зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев по време на днешния блиц контрол в парламента.

По-рано движението и премиерът си размениха остри реплики заради интервюто му пред „Обзървър“, в което говори за депутата от ДПС Делян Пеевски. Петков дори успя да обиди депутатите като заяви, че не знае за какво е парламентът, като ще му се задават такива въпроси.

В основата на общата политика на правителството е борбата с корупцията, олигархията и задкулисието. В тази връзка бяхме отправили питане към вас. В интервю пред „Обзървър“ ползвате понятия като олигарх и медиен магнат. Какво означават тези понятия за вас и с какви доказателства разполагате, за да докажете, че г-н Пеевски отговаря на тях. Защо не посочвате и други. Според западни медии Иво Прокопиев е истинският медиен магнат и монополист? В същото интервю твърдите, че г-н Пеевски е контролирал Борисов, но всички знаят, че вие сте марионетка на г-н Прокопиев. По ваш образ и подобие ли търсите покровител и на г-н Борисов?, обърна се към премиера лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Стоя пред вас и се чудя какъв е смисълът на тази институция, когато се задават такива въпроси. Тук трябва да се информираме за политиката на правителството и да не използваме обидни думи. Разликата между вас и мен е, че аз съм напълно независим, отвърна му Кирил Петков.

В репликата ми стои въпросът от кого сте независим. Става практика вихрушката на тази власт да лъже на ангро в много сложната ситуация, в която се намира. Ако понятието лъжа не ви харесва, може да ползвате и първоаприлска фактологическа неточност, но не всеки ден е първи април, отвърна Карадайъ.

Премиерът току-що каза думите – питам се какъв е смисълът на тази институция. Поканете г-н Петков веднага да се извини на Народното събрание, настоя Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Целият отговор беше, че „ако ще се задават такива въпроси“. Смисълът на тази институция е най-високият възможен и никой не може да го поставя под съмнение, настоя шефът на НС Никола Минчев.

Шизофренията тук отдавна достигна високи нива. Аз държа на извинение, възмути се Маноил Манев от ГЕРБ.

Казах, че смисълът на тази институция е най-високият възможен. Ако съм обидил някого, извинявам се и наистина го мисля, отвърна Минчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ