ГЕРБ питат издава ли Кирил Петков държавна тайна: Искаме незабавно свикване на КСНС

десислава атанасова

„Днес сме шокирани от три неща, които се случиха в парламента. Първото е, че министър-председателят няма отговор на въпросите за „Gemcorp“ и така наречения „просто“ меморандум или „просто“ някакво намерение. Второто, заради което сме шокирани е, че кандидат за управител на БНБ получава заплашителни смс-и да не участва в публично обявена и провеждана в Народното събрание процедура. И третият най-голям шок настъпи, когато министър-председателят от трибуната на Народното събрание в открито заседание съобщи за специализирана операция, която се извършва може би в момента от служба „Военно разузнаване“ и освети не само български военнослужещи, но изложи на риск и опасност живота на тези хора“. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова веднага след края на днешното пленарно заседание.

По време на блиц контрола днес премиерът Кирил Петков обяви от парламентарната група, че група под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев се намира в украинския пристанищен град Мариопул със задачата да изтегли блокираните на кораба там български моряци.

„Надявам се, че тази операция е съгласувана и разрешена от министъра на отбраната, за тази операция е уведомен и президента на Републиката като върховен главнокомандващ. Ако не е така, настояваме за спешно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, защото сме убедени, че тази информация не само е класифицирана, ами тя е държавна тайна“, каза още Атанасова.

Тя изрази надежда и Държавната комисия за защита на класифицираната информация да се произнесе има ли подобна информация, дали тя има някакъв гриф и „възможно ли е и при какви условия министър-председателят може да я съобщава съвсем лаконично от парламентарната трибуна“.

„Защото според нас това е не само аматьорщина, която се демонстрира за пореден път, но това е грубо посегателство върху сигурността на хората, които евентуално са изпратени там и срещу националната сигурност на Република България“, категорична бе Десислава Атанасова.

Тя посочи, че съгласно закона председателят на парламента, президентът и министър-председателят имат достъп до всяка класифицирана информация с най-висок гриф на секретност.

„В този смисъл задаваме тези въпроси и тези въпроси са резонни, защото ако се окаже, че г-н Петков на открито заседание оповестява такава информация, това подлежи на най-тежка санкция не само от органите, които се грижат за класифицираната информация, но и от правоохранителните органи. Молим да се провери тази информация“, настоя председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Ако се окаже, че Кирил Петков лъже, то няма да ни е нещо ново и особена изненада, но категорично изискваме становище и от президента като върховен главнокомандващ и свикване на КСНС“, каза още Десислава Атанасова.

Тя коментира и темата за избор на нов управител на БНБ и заплахата, за която стана ясно по-рано днес, към един от кандидатите, а именно Любомир Каримански.

„Преди повече от две седмици ние коментирахме кандидатурите персонално. По повод на всички въпроси, които стоят пред четворната коалиция, нас не ни касаят. Ние сме опозиция. Колко и какви кандидатури има управляващата коалиция не е тема, която стои на дневен ред пред нашата парламентарна група. По повод на заплахите, струва ми се, че вече полицейщината, репресията, мутренските времена наистина се завърнаха. Репресия към опозицията сигурно можеше да бъде аплодирана от някого или пък премълчана от лидерите на тази четворна коалиция, но в момента това, което наблюдаваме е най-малкото грубо погазване на елементарни човешки права и то на член на Народното събрание“, подчерта Атанасова.

На въпрос дали подозира, че някой от управляващите е заплашвал Каримански, тя отговори така:

„Аз нямам никакви подозрения, оставям и на вас медиите да направите проверка, а и на самия заплашван да си изясни кой и защо го заплашва. Сигурно някой има интерес, очевидно този, който има интерес и вече една седмица да проваля заседанията на парламентарните комисии, този, който има интерес да използва за разменна монета едно решение, евентуално, на Народното събрание срещу избора за БНБ. Тези имат интерес! Нашата парламентарна група няма интерес от всичко това, нашата парламентарна група има интерес банковата система на държавата да е стабилна. Между другото днес Българската народна банка излезе с нова прогноза и ви уверявам, че ако проверите информацията, която са публикували от БНБ, ще видите, че тя никак не е радостна по отношение на инфлация, инвестиции и ръст, което пък още повече ни отдалечава от целта, която си е поставила и БНБ, и предишните български правителства – Еврозоната“.

По повод думите на премиера Кирил Петков, че заплахата към Каримански е отправена от кръгове, които имат интерес да дестабилизират кабинета тя каза следното:

„Смятам, че г-н Рашков отдавна никой не е арестувал, отдавна не се появявал в телевизионния ефир. МВР да започне по-конструктивна работа и лично той по установяване на източника на този смс. Това е моят коментар“.

По думите й предсрочните избори са закъснели.

Десислава Атанасова коментира и спорните въпроси по отношение образованието на кандидата на ПП за нов гуверньор на БНБ Андрей Гюров.

„Това, което е ясно на всички е, че г-н Гюров си е подал документите за кандидат в процедурата за управител на БНБ без въпросната му диплома, дисертация и т.н., да бъде легализирана, както изисква законът. Когато се провеждаше изслушването в заседанието на Комисията по бюджет и финанси, изненадващи тази легализация се появи на сайта на МОН, както стана ясно поради високия обществен интерес. Според нас и не само, според закона и процедурните правила, които сме гласували, това е станало доста след като е изтекъл срокът за подаване на необходимите документи в процедурата“, обясни Атанасова.

Тя каза още, че по този въпрос, както и по въпроса за стажа на Гюров, очаква отговори от самия него.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ