Безумие! Стотици украинци чакат по над 10 часа за регистрация на ГКПП „Дуранкулак“

бежанци

12 автобуса с повече от 500 украински граждани чакат да преминат регистрация за временна закрила на ГКПП „Дуранкулак“, предава БНР.

Потокът от бягащи от войната в Украйна се е увеличил през последните 24 часа двойно, като пунктовете за обработка на документи на границата са едва пет.

Стотиците украинци, предимно жени и деца, се посрещат на границата от доброволци на БЧК и неправителствени организации.

Над 10 часа се налага да чакат за регистрация за временна закрила украинските граждани, влезли в България през ГКПП „Дуранкулак“.

На пункта те се посрещат само от доброволци, разказва Георги Георгиев от БЧК.

„Казват, че има нечовешки условия. Изморени, с малки деца, търсят постоянно телефони, горещи телефони да се оплачат. Искат да се свържат с посолството на Украйна да разкажат какво е тук на границата.“

Над 500 човека чакат и в момента за документи, като капацитетът на пунктовете за регистрация е за около 450 човека на денонощие.

И днес нито един автобус не се допуска да влезе в България, без да е преминал през задължителна регистрация.

Доброволците апелираха за помощ и от държавата за осигуряване на хранителни продукти и хигиенни материали.

„Всичко е само доброволци и неправителствени организации. Държавата нищо не е доставила досега“, каза Георги Георгиев.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ