Сериозен наплив: Двойно повече кандидати за учители, дори за трудни училища

Ученици училище

Почти двойно са се увеличили кандидатите за едно учителско място през последните 2 г., като наплив има дори за малките населени места и трудни училища с деца от уязвими групи. Това показва вътрешно проучване на фондация “Заедно в час” сред училища в цялата страна.

Една от причините е последователната политика за ръст на възнагражденията в последните години – от 1 април минималната учителска заплата вече е 1415 лв., което е увеличение със 155 лв. или с 12,3%. Със същия процент се вдигнаха и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Главният учител и главен възпитател вече получават 1516 лв. вместо предишните 1350 лв.

“Същевременно пандемията и несигурността в много икономически сектори провокираха повече хора, които преди години са завършили педагогически специалности, да се върнат към учителската професия. Тази конкуренция обаче не е изцяло с положителен знак, защото прави още по-трудно за директорите да изберат най-подходящите кандидати, които са най-подготвени за работа в контекста на съвременното образование.”, казва Гергана Ефремова, старши специалист “Стратегически партньорства” в “Заедно в час”.

Много от директорите споделят, че кандидати, които формално отговарят на критериите, не винаги имат подходящите нагласи, мотивация и подготовка.

Специално за директорите „Заедно в час“ организира уебинар на тема „Как да намираме и задържаме мотивирани учители“ на 13 април от 17 ч. Онлайн събитието е безплатно, като изисква предварителна регистрация. В него дългогодишен директор и ментор на учители от „Заедно в час“ ще споделят практични съвети и препоръки.

Именно предварителната прецизна селекция и съвременна педагогическа подготовка, която осигурява “Заедно в час” за учителите в своята програма ”Нов път в преподаването”, са причина все повече директори от цялата страна да се доверяват на организацията и да търсят партньорство.

Всички държавни и общински училища от област Пловдив могат да подават заявки за предварително подбрани и обучени учители от програмата, които да започнат работа в училище през септември 2022 г.

Заявките за нови учители се приемат на сайта https://zaednovchas.bg/schools/

Програма “Нов път в преподаването” е отворена за партньорство с всички училища, в които ръководството и преподавателския колектив работят за успеха на всички ученици. Програмата е подходяща за училища, които търсят положителна промяна в българското образование, готови са да подкрепят млади и мотивирани колеги и да прилагат иновативни практики.

“Учителите в програмата получават от “Заедно в час” специално разработени обучения, менторска подкрепа, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. От 2020 г. в програмата са въведени и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда, които се оценяват високо от директорите на училищата партньори”, казва още Гергана Ефремова.

Учителите в Пловдив и областта

В област Пловдив „Заедно в час“ работи от своето създаване и първия випуск учители от програма „Нов път в преподаването“ през 2011 г. През тази учебна година в региона преподават 16 учители от програмата в 9 училища в Пловдив, Първомай, Ръжево Конаре, Христо Даново, Караджово, Граф Игнатиево и Дълго поле. Много от възпитаниците на програмата също продължават да преподават в областта.

През последните години има засилен интерес към програмата – като традиционно по-малко от 10% успяват да преминат взискателния подбор. Одобрените кандидати имат готовност да работят в училища в малки населени места, в крайни градски квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече затруднения с усвояването на учебния материал, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система.

Участниците в програмата залагат на индивидуален подход, наблягат върху мотивацията и прилагат разнообразни форми на обучение в класната стая и извън нея. Новите учители могат да допринесат към училищния екип с разнообразен опит и умения, сред които са владеене на чужди езици, доброволчество, проектната дейност и справяне с непредвидени ситуации.

Всички нови учители от „Нов път в преподаването“ са част и от Национална програма “Мотивирани учители” на МОН. Участниците в програмата, които нямат педагогическа правоспособност, придобиват такава в акредитиран български университет и като част от Национална програма “Мотивирани учители” на МОН. Програмата предлага на училищата в страната да привлекат мотивирани и подготвени специалисти от разнообразни професионални области със или без педагогическа квалификация. “Заедно в час” е партньор, съвместно със СБУ и отговаря за осъществяването на модул 1 и 3 от програмата, които включват обучението, подготовката и подкрепата на новите учители. Чрез назначаването на учител от програма „Нов път в преподаването“ училището автоматично става участник и в Националната програма.

Фондация “Заедно в час” вече над 11 г. работи всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. “Нов път в преподаването” е първата програма на организацията, която привлича, подбира, обучава и подкрепя силно мотивирани и способни хора от различни сфери да стават учители в цялата страна.

“Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ