Нова разпра в коалицията! Хванаха се за гушите заради маски и ваксини

андрей чорбанов

Ново разделение се очертава в коалицията заради промени в Закона за здравето и дупката в налагането на мерките като маски на закрито, ваксини и т.н. от приетия 7 дневен срок между двете четения на закона, пише Tribune.bg.

От опозицията и ИТН настояха за този срок, което пък доведе до липса на каквито и да е мерки в изминалите дни. Мотивите на хората на Слави Трифонов са, че ще подкрепят промените в закона, само ако текстовете бъдат прецизирани, защото според тях, в момента се дават твърде широки правомощия на здравния министър да въвежда противоепидемични мерки без критерии и срокове. Подобни забележки имаше и от ГЕРБ.

Според текста, внесен в закона от управляващите – ПП, БСП и ДБ, единствените ограничения, които ще има здравният министър са да не може да забранява влизането и движението в страната, както и да затваря МОЛ-ове и ресторанти.

„Противоепидемичните мерки може да включват организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за имунизиране на място“, предвиждат новите текстове. Обратното пък предлагат от ИТН.

„Противоепидемичните мерки не могат да включват и задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати“, предложи депутатът Андрей Чорбанов от ИТН между двете четения.

Той е „против“ предложенията на управляващите занапред отново да може да се налага носенето на маски и да се представя зелен сертификат на границата. Освен това имунологът предлага да се въведе и срок от 21 дни за действие на мерките. Такъв в момента не е предвиден.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ