Новата власт реши да тълкува закона както ѝ е удобно: Придобиването на гражданство е трудно

паспорт

Новата власт в България реши да тълкува закона както ѝ е удобно. Според тях гагаузите вече не са от български произход. Това твърди в свой сигнал до БЛИЦ читателка Светлана Телпиз. Тя обяснява, че вече 3 години се опитва да се сдобие с българско гражданство, при положение, че е с български произход.

Ето разказа ѝ без редакторска намеса:

Добър ден.
Искам да разкажа моята история на отчаянието и безкрайното чакане с надеждата да получа българско гражданство.
Ситуацията с разглеждането на издаване на българско гражданство на хора с български произход се проточва до невероятно време. Започнаха и безпочвено да отказват гагаузите с български произход.

През ноември 2017 г. подадох документи в българското консулство, за да получа потвърждение за български произход. Година и 2 месеца по-късно (5 януари 2019 г.) получих документално потвърждение.

Въз основа на документа за български произход, както и на всички документи, които се изискват за получаване на гражданство, се записах за кандидатстване в Консулството на България, което се намира в Кишинев. Записът е насрочен за 11 април 2019 г. При подаването на документи имаше интервю, на което се интересуваха от националността ми, роднините ми, които имат българско гражданство (по-голямата сестра получи българско гражданство на база български произход през 2003 г.) и много други въпроси.

Днес се навършват точно 3 години от подаването на документите и все още имам окончателен статус на преглед на документите. Средната ми сестра също чака отговор и мълчание 3 години.

Също през януари 2022 г. родителите ми подадоха молба за българско гражданство на база български произход, 3 месеца по-късно, на 28 март, на сайта на „Дирекция по българско гражданство https://publicbg.mjs.bg/BgInfo/“ статусът е променен на:

„Към удостоверението, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина, с което е удостоверен българския Ви произход не са представени документите, въз основа на които е направен правния извод, че сте от български произход. В тази връзка и на основание чл. 6, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 от 19 февруари 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство следва в срок до 28.05.2022 г. да представите изисканите документи. При непредставяне на документите в срок, преписката Ви ще бъде разгледана на заседание на Съвета по гражданството с мнение молбата да не бъде уважена. Съобщението е публикувано на 28.03.2022 г.“

Обърнахме се към Българското консулство в Кишинев (Молдова) и ни казаха, че поради смяната на правителството сега те тълкуват по различен начин закона за българското гражданство и вече не признават гагаузите за българи, поради което искат да предоставят допълнителни документи, в които ще се посочи „Българи“. На уточняващия въпрос, че законите са се променили? Как България по-рано призна гагаузите за свои предци, а сега те престанаха да бъдат такива? В консулството ми казаха, че правителството в България се е променило и сега тълкуват законите по друг начин.

Тоест преди това десетилетия наред гагаузите бяха признавани за българи по произход, а сега, когато в управлението дойдоха нови хора, законът може да се тълкува както им е удобно. Как тогава да бъдем с хилядите гагаузи, които преди това са получили гражданство и с тези, на които сега неправомерно се отказват и пишат, че документът за български произход, който получихме официално от българските държавни органи, вече не е подходящ.

Защо тогава консулствата по принцип приемат нашите документи? Заплащаме държавната такса в консулството и предоставяме документи, които потвърждават наличието на български произход. Но новата власт в България реши да тълкува закона както им е удобно, а гагаузите вече не са от български произход за тях. Как се случва?

Собствената ми сестра успя да стане българска гражданка, защото десетилетия България ни призна, а сега станахме нежелани за държавата?

От българското консулство в Кишинев казаха, че за съжаление няма ясни правила и може би, когато има нови хора в правителството, отново ще преразгледат отношението си към гагаузите с български произход. Губим години в очакване на чудо! Жалко, че новата власт в България е толкова пренебрежителна към хората с български произход, смятат се за българи и искат да живеят отново в историческата си родина, които искрено обичат България, почитат българските традиции, знаят и говорят български език!

С уважение,
Светлана Телпиз



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ