Археолозите алармират: „Царевец“ се руши, опасен е! Туризмът трябва да е приоритет номер 1

царевец

Част от подпорните стени на средновековната крепост „Царевец“ са в критично състояние и са опасни за туристите. За това предупреждават от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който стопанисва обекта. 150-те хил. лева, които са определени за годишната поддръжка на крепостта, са крайно недостатъчни, предава Bulgaria ON AIR.

Климатичните промени и свлачищни процеси водят до пукнатини и рушене на крепостните стени на „Царевец“.

„Руши се частично зидарията, проникващата вода във фугите. Това през зимата се обледява, разширява и руши самия градеж. Тези работи ежегодно трябва да се оправят“, посочи археологът Мирко Робов.

Общинските съветници отдавна настояват за ежегоден технически мониторинг на крепостта.

„Колкото повече се отлага във времето, толкова тези процеси се задълбочават. За съжаление не се прави нищо за тази наша светиня“, заяви историкът и общински съветник Евгени Коев.

Сумата за поддръжка не е променяна с години, а местната управа няма ресурс да инвестира в ремонти и консервация.

„За поддръжка на „Царевец“ има близо 150 хил. лева. Тези средства стават с годините все по-недостатъчни, защото близо 60 години не са правени основни капиталови инвестиции. Освен това инфлацията изяжда средствата постоянно, затова трябва да се помисли за допълнително финансиране“, посочи зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

„Това нещо не са длъжни да го правят частни дарители, не е по силите на общината. С това би трябвало да се ангажира държавата“, допълни археологът Мирко Робов.

„Със сигурност трябва да бъде по-сериозна поддръжката, постоянна и редовна, иначе за бюджета не мога да коментирам“, каза туристът Явор.
„Трябва да е приоритет номер 1 за държавата. Културният туризъм и развитието на туризма е едно от основните неща, от които държавата може да печели приходи“, каза туристът Станислав Кръчмаров.

От местната управа очакват държавата да окаже финансова подкрепа, тъй като обектът е един от най-посещаваните в страната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ