Кошмар на пътя: Полицай удря на зебра две деца, тръгнали за сладолед, убива едното

владимир панайотов

“Съжалявам, но не мога да върна времето назад. Искам да изкажа съболезнования на всички близки на детето.”

С тези думи 43-годишният вече бивш полицейски служител Владимир Панайотов се обърна към съда в Пазарджик в правото си на последна дума, преди да чуе присъдата си.

Той блъсна и уби на пешеходна пътека 7-годишно момиченце. За причиняване на смърт по непредпазливост на детето 3-членен състав на Пазарджишкия окръжен съд определи присъда от 4 г. и 8 месеца за обвиняемия Панайотов.

Делото премина при засилени мерки за сигурност, като около съдебната зала бяха дислоцирани полицейски сили, което се оказа ненужно.

Тежкият пътен инцидент стана на 19 юли 2021-а в центъра на село Братаница. Там Панайотов блъска със служебния си автомобил “Шкода Октавия” 7-годишно момиченце, което пресича на пешеходна пътека.

Към момента на катастрофата Панайатов е служител в сектор БОП към областната полицейска дирекция в Пазарджик и се прибира към града след изпълнение на служебна задача.

Малко след 11 ч камери са заснели служебната “Шкода” да навлиза в Братаница. Според направените по-късно експертизи колата се е движела с малко над 73 км/ч в населеното място при разрешени до 50 км.

Пред пешеходната пътека в центъра на селото има спрели няколко коли, тъй като в този момент две деца пресичат по нея. Това са 9-годишно момченце, следвано от 7-годишната си сестричка. Децата са тръгнали да си купят сладолед.

В този момент полицаят изпреварва спрелите пред пешеходната пътека автомобили, като се движи с колата в лявата изпреварваща лента.

Според признанието му пред съда той вижда момиченцето на пешеходната пътека в последния момент и не успява да спре движещия се с превишена скорост автомобил.
“Видях спрелите автомобили, но помислех, че е заради магазин. По пешеходната пътека премина дете (братчето на блъснатото момиче – б.а.) и не очаквах, че след него върви друго дете”, обясни пред съдебния състав подсъдимият Панайотов.

От удара на автомобила детето изхвърчало напред и наляво, след което пада на платното. Според медицинската експертиза момиченцето умира от тежка гръбначномозъчна и опорно-двигателна травма.

Още в първите секунди след катастрофата да помогнат на блъснатото дете се притичват две жени, станали неволни свидетели на инцидента. Към тях се присъединява и Владимир Панайотов, но усилията им са безрезултатни.

След като е блъснала детето, полицейската кола, която е била без обозначителни знаци, е помела пътен знак и се е качила на тротоара, преди водачът да успее да спре.

Детето все още давало признаци на живот при пристигането на линейката с медицински екип и малко по-късно умира на път за болницата в Пазарджик.

Веднага след тежкия инцидент полицейският служител е задържан от колегите си за 24 часа. Направените кръвни изследвания за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни.

На Владимир Панайотов е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер 5000 лв., която е в сила и в момента. Забранено му е да напуска страната и му е отнето свидетелството за управление на МПС.

В същото време още вечерта в деня на катастрофата в Братаница местни жители започват серия от протести с искане преди и след зебрите да се поставят неравности тип “легнал полицай”, за да се намали скоростта на автомобилите по главната улица в селото, която е част от републиканската пътна мрежа от Пазарджик към Велинград.

По-късно ръководството на община Пазарджик изпълни това искане и в Братаница бяха монтирани такива неравности.

Съдебното заседание срещу обвиняемия Владимир Панайотов се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, след като той се призна за виновен по всички факти и обстоятелства от обвинителния акт и пожела да не се събират повече доказателства по делото.

В рамките на съдебните прения прокурорът по делото Ангел Панков и представляващата семейството на загиналото дете адвокат Петя Свиленова поискаха от съда ефективен затвор за обвиняемия Панайотов.

В рамките на съдебното дирене стана ясно, че след тежкия пътен инцидент Владимир Панайотов е бил дисциплинарно уволнен от МВР. Пред съда той заяви, че вече работи в частна агенция за недвижими имоти.

Изненадващо присъстващите в съдебната зала родственици на загиналото момиченце – бащата Марин Калоферов и двама от братята, отказаха да бъдат конституирани като граждански ищци, а само като частни обвинители.

В залата не присъства майката на момиченцето Блага Стоименова, която според близките нямала сили да дойде в съда. Тя е и единствен наследник на загиналото момиченце.

Всъщност съдебният състав с председател съдия Кристина Пунтева наложи на подсъдимия Панайотов наказание от 7 г. лишаване от свобода. Но след като той се призна за виновен, съдебният състав според изискването на закона бе длъжен да намали наказанието му с 1/3.

Така окончателната присъда беше определена на 4 г. и 8 месеца затвор. Освен ефективната присъда съдът определи, че Владимир Панайотов няма право да управлява МПС в продължение на 6 години.

Решението може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок.

В тази връзка адвокат Любомир Любомиров, защитавал обвиняемия Панайотов, заяви, че ще решат дали да обжалват присъдата, след като я анализират.

Самият Владимир Панайотов беше лаконичен, че няма да коментира съдебното решение и отправи апел към всички водачи да бъдат внимателни на пътя.

След края на съдебното заседание стана ясно, че близките на загиналото дете обаче ще обжалват.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ