Правителството на Просто Киро ни реже главите! Взе нов заем от 500 млн. лева

payimage-519638

Тази седмица правителството на Кирил Петков успя да пласира емисия ДКЦ и да вземе нов държавен заем в размер на 500 милиона лева. Това става ясно от съобщение изпратено до медиите от ведомството на Асен Василев.

След като миналата седмица за Министерство на финансите се оказа непосилно да продадат 10,5 годишни книжа. Днес беше преотворена емисия 3,5-годишни (ДЦК) с падеж 17.05.2025 година, при среднопретеглена годишна доходност в размер на
0,88 %.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили пенсионни фондове с 56,2 %, следвани от банките – 33,58 %, гаранционни фондове – 5,0 %, застрахователните дружества – 1,1 %, инвестиционни посредници – 0,12%, и други инвеститори – 4,0 %.

Датата на плащане за одобреното количество е 13 април 2022 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията, съобщиха от БНБ.

Това е трети заем от началото на годината изтеглен от кабинета на Кирил Петков, като с него общата задлъжнялост от началото на годината нарства на 1,5 милиарда лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ