Мачът решен! Кабинетът на Просто Киро пада през май. Нови избори – на 11 септември

кирил петков

Дните на правителството на Кирил Петков вече са преброени. На „Дондуков“ 1 му остава живот най много до средата на май. Всички партии стягат редиците за нови предсрочни парламентарни избори.

БСП първа развя знамето на новия фронт.

Това стана ясно, след като днес Георги Свиленски, Филип Попов и проф. Румен Гечев внесоха предложението си за промени в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина. Както и сондажите на ПИК сред различните политически сили.

Причината за спешните действия по промените на Изборния кодекс от страна на БСП са коментарите на участниците в заседанието на Националния съвет на столетницата в събота. Основната тема, която е била обсъждана поне в кулоарите е, че на сегашното управление му остава най-много един месец живот, научи медията от водили тези разговори.

Затова най-наложителното, което партията им трябвало да предприеме, е да направи промени в Изборния кодекс, с които да отмени задължителното машинно гласуване и да върне и възможността за използването на хартиени бюлетини. Самата лидерка Корнелия Нинова заяви това намерение по време на поредното заседание на 50-я конгрес на столетницата през януари тази година.

Преди това тя беше една от пламенните апологетки на машинното гласуване, но заради спецификата на избирателите на БСП точно то й изигра лоша шега и безпрецедентно класира червената партия едва четвърта в 49-о Народно събрание. А новоизлюпените ПП-та на Кирил Петков и Асен Василев най-ненадейно спечелиха парламентарните избори на 14 ноември.

Бурните скандали в четворната коалиция и анализът на социолози и политолози, както и на самите социалисти, сочели, че правителството на Просто Киро ще може да се удържи на власт най-много още месец. И затова те са се разбързали за връщането на хартиените бюлетини.

Според кулоарната мълва най-късно до 15 май харвардските аферисти ще хвърлят оставка и тогава идва ред на т.н. парламентарна рулетка. Те имат право да получат още един мандат за съставяне на правителство, но след провалите им това вече изглежда абсолютно нереализуемо.

Втори мандат ще получат ГЕРБ, но самите те многократно заявяват, че нямат намерение да правят кабинет, а искат предсрочни избори.

Третата политическа сила, която може да получи такъв мандат, е по избор на президента Румен Радев. В тази ситуация обаче която и да е тя едва ли ще успее да го постигне.

Затова евентуалната дата за назначаването на вече четвърто служебно правителство от Румен Радев се очертава да бъде около 15 юни. За това намекват и слуховете, че политическият проект на Стефан Янев временно е замразен, тъй като той ще оглави новия служебен кабинет на президента, както беше начело и на предишните два.

Това означава, че Радев ще насрочи поредните предсрочни парламентарни избори за началото на септември, най-вероятно за 11-и, когато приключват и почивките на повечето хора заради започващата учебна година и изтичащите летни отпуски.

Ерата „Кирчо и Кокорчо“ очевидно приключва безславно и повечето анализатори не им дават особен шанс за добро класиране в следващия парламент, а някои дори смятат, че след гръмовния си провал във властта няма да прескочат 4 процентната бариера.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ