Писател зашлеви звучен шамар на министърчето на Киро: Ти не си Наско! Ти си идиот!

атанас атанасов

ТИ НЕ СИ НАСКО, А ИДИОТ

При това си най-обикновен идиот. Който е станал министър на културата на принципа: „Видяла жабата, че подковават коня и тя си вдигнала краката“… И понеже твоите началници използват GOGLE само като криминална и антикорупционна търсачка, преди да съзреш обида в гръцката дума ηλίθιος провери нейното значение там. Разбира се, човек съзира в думите само значението, което им придава самият той, но това е твърде сложен разговор, за който се иска интелектуална подготовка на нивото поне на хигиенистка в читалищна библиотека, която в свободното си време не си прави селфи, а чете книги.

Дано да не си внушил, че имаш нещо общо с Достоевски, било то генетично, биологически или интелектуално заради факта, че великият руски писател е написал роман с такова заглавие. Сложният литературен образ на „Идиот“ няма нещо общо със селфи-поколението, което представляваш в твърде изкривен вариант. Не бих ти обърнал такова внимание, ако с парите от моите данъци взимаш заплата по предназначение, т.е., не уплътняваш работното си време за правене на селфи, с което благодариш за свой личен празник. Или повод – използвал си за това министерски кабинет, предназначен за работа в светлата част на деня в рамките на работния ден.

Това е нарушение на трудовата дисциплина и се предвиждат санкции, ако самият ти не си назначен от друг идиот, при това непълен. Т.е., назначен си от полуидиот. В обръщението си казваш, че си го направил, защото само 12 човека били обърналия внимание на поста ти за работата на министерството. Ами, значи толкова работа си свършил. (Само да отбележа, че без да правя подобни изцепки книгите ми се радват на достатъчно голям тираж, а текстовете ми се четат от хиляди. Защото драги ми Наско, скандалът е начин на мислене, а не поведение. Самото мислене предизвиква интерес, а когато поведението предизвиква интерес, това е благодарение на ниска, дори ниЗка култура и възпитание… Още по-голям ефект щеше да постигнеш, ако бе заснел в кабинета си порноклип с членове на Министерския съвет, така можеше да участваш и в програмата за субсидия за кино дори…)

В този кабинет можеше да свършиш много работа за времето, в което пребиваваш в него – да изучиш кои са седяли в него, какво са оставили за културата ни, какъв отзвук е имал престоят им там. Можеше по навик поне да вземеш метлата и да го изметеш така, както си измел читалището в родното си село – сетих се, че не човек напуска селото, а селото не напуска човека. Можеше да разбереш, или да си направиш труда да го направиш, какво са оставили предишните министри на културата след себе си – монументи, камбани, археологически разкопки, реформи в театъра, изменения на закони по тяхно предложение. Също така можеше и да разбереш, че техните дела, тяхната работа са предизвиквали скандали, а не скандалът да се представя за свършена работа.

Какво да ти кажа още, Наско. Върни се на село, засади си трева и се напуши на спокойствие. За радост на родителите си, на дядо си и баба си. Защото, Наско, твоите предшественици са оставили томове с книги и изследвания, картини и скулптури в съкровищницата не само на българското, а и на световното изкуство… И ако за миг приемем, че не си идиот, не превръщай министерството на културата в детска градина, че не ни стигаш ти, ами трябва и за учителки да заделяме от данъците си. И след всичко това бръкни в „уикиречника“ и научи какво значи ηλίθιος… В някои от посочените значения напълно съвпада с теб…

От Фейсбук профила на писателя Христо Стоянов



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ