Гешев разби на пух и прах всички лъжи на властта за прокуратурата. Йорданова се крие като мишка

иван гешев

Минути преди началото на извънредното заседание на ВСС, което трябва да разглежда искането на секретарката на Христо Иванов, която в момента е правосъден министър, Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор от поста му, Иван Гешев отправя остри думи към властта за натиска й върху прокуратурата.

Мотивите на Йорданова се съдържат в 9 точки, стъпващи предимно на медийни публикации. Миналата седмица съдебното правителство Допусна за цялостно разглеждане пет и за частично четири от основанията на правосъдната министърка, внесени в началото на март от правосъдната министърка.

Не се знае дали ВСС ще се произнесе още днес за отстраняването на Гешев или гласуването ще бъде отложено за друго заседание.

Самият Гешев се кани да присъства и на заседанието на правната комисия в парламента, на което на второ четене трябва да бъдат закрити спецсъда и спецпрокуратурата и което най ненадейно бе от ложено от четвъртък за днес точно когато ВСС трябва да дебатира по мотивите на Йорданова за отстраняването на главния прокурор от поста му.

„Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания. На предишното заседание на ВСС разбрах, че по право участвам във висшия съдебен съд, а не Висшия съдебен съвет, разбрах, че прокуратурата е централизирана, въпреки промените от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления. Разбрах, че прокуратурата води съдебното следствие, а не съда. Разбрах, че прокуратурата има законодателна инициатива“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди началото на Пленума на ВСС, който решава за предсрочното му освобождаване.

„Ако подаря разкази на Йовков на неправителствена организация, ако цитирам правилно по памет министъра на правосъдието, това представлява враждебно и арогантно отношение към неправителствена организация“, заяви още Гешев.

„Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то за българската държавност. Но в името на българската държавност или каквото и да е останало, вместо министърът на правосъдието да обикаля студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт – тези свои твърдения да ги изрази в Пленума на ВСС, а не да мълчи. Иначе така няма аргументи нито за т.нар. съдебна реформа, нито за отстраняването на главния прокурор“, смята Гешев.

„Вместо да се крият, нека госпожа Надежда Йорданова излезе открито. Както и българските политици. Защото решенията на българските политици ще продължат да плащат българските граждани“, заяви още главният прокурор Иван Гешев преди извънредното заседание на ВСС за отстраняването му от поста

За отстраняване на Гешев са нужни минимум 17 гласа, които да подкрепят искането на министър Йорданова.

Надежда Йорданова пристигна във видимо добро настроение и заяви: „Днешното заседание на пленума на ВСС е с една единствена точка разглеждане на моето предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Тя допълни: „Трудно ми е да коментирам изявлението на господин Гешев в каквато и да е посока. Това, че министърът на правосъдието използва медиите за разясняване на ситуацията, мисля, че е съвсем в рамките на пълномощията му. Готова съм за дебат на пленума на ВСС, нека да видя какви мотиви ще изложат колегите“

На въпрос на журналистката Ива Николова от ПИК с отстраняването на Гешев кои въпрос ще реши, тя заяви: „Ще решим това обстоятелство, че България е крайно време да получи прокурор, който е с високи морални стандарти, който защитава правата на хората и не се прикрива зад полицейско насилие“.

Запитана чувства ли се спокойна за бъдещето на кабинета, тя заяви: „Ние се движим с добра скорост. Въпросът за състава и бъдещето на кабинета, моля да го отправите към министър-председателя, тъй като това е негова отговорност. Що се отнася до оставката на господин Атанас Атанасов, нашата обща работа е в областта на свободата на медиите. Другите въпроси – към министър-председателя, това е негова отговорност“.

Относно освобождаването на началника на НСО тя заяви: „Този въпрос беше достатъчно изяснен пред обществото от страна на началника на кабинета и министър-председателя, така че няма какво да добавя“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ