Гърми скандал! Джамбазки: Предателство! Незабавна оставка на Теодора Генчовска!

Ангел Джамбазки

„Незабавно оставка на министъра на външните работи Генчовска, ако е обещала пускането на Македония в ЕС! Говорила ли е задкулисно в Люксембург по темата на среща с външния министър на Германия? Нужен е ясен отговор!” Това се казва във видеообръщение на българския представител в ЕП и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки на страницата му във Фейсбук.

Повод за тази остра реакция е получено прессъобщение от страна министъра на външните работи на Германия, в което се твърди, че българският министър Теодора Генчовска е поела ангажимента съвсем скоро и без никакви условия България да даде зелена светлина за започване на преговори с РС Македония зачленство в ЕС. „Ако е вярно – това е недопустимо и единственият ход на българския външен министър е оставка! Защото, ако такова съгласие и такъв разговор, ако е воден от все още външния министър Генчовска, ще означава национално предателство. Ще означава, че нашите основателни подозрения за това, че правителството е сглобено само и единствено с цел национално предателство, се оправдават. (…) Това ще означава, уважаеми съратници, че българското правителство върви по тази линия на предателството, за която Ви предупреждаваме няколко пъти. А именно – около 24 май в Рим, в деня, в който се почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, пред гробницата, в която почиват мощите на Св. Кирил, на съвместно отбелязване на годишнината от делегациите на Република България и Република Северна Македония, да бъде направено заявление, с което да бъде извършена първата стъпка към предателството, категоричен е Джамбазки.

В обръщението си той подчертава незабавната нужда от отговор на министъра на външните работи на Р България Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН – партия, която се кълне, че ще напусне управляващата коалиция, ако се допусне компромис с българската позиция. Това лицемерие ли е или поредната игра на управляващите? Което и да е от двете, съпредседателят на ВМРО е безкомпромисен и заради поредната информация за поредната среща по темата, която идва от трета страна, а не от българското правителство и пита:

Има ли проведен разговор с министъра на външните работи на федерална република Германия, в който българският външен министър да се е съгласил, че трябва Северна Македония да започне такива преговори? И ако има такъв разговор, искам незабавно оставката на тази жена.

Ако не е – това вече е дипломатически скандал и българското правителство трябва да излезе с официална позиция, каквато е и разпространената от министъра на външните работи на Германия.

Прилагаме и пълния текст на видеообръщението на Джамбазки, разпространено във Фейсбук:

Уважаеми съратници,

По наложила се вече традиция на това правителство, не научихме от него за проведените между министъра на външните работи на Република България и нейната колега министърът на външните работи на Федерална република Германия разговори, вчера вечерта, след срещата на формата на външните министри в Люксембург. За това научихме от съобщение на министъра на външните работи на Федерална република Германия, че са проведени разговори с нейната българска колега, в които нашият министър на външните работи се бил съгласил, че е важно и наложително Република Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на това полугодие, до лятната пауза.

Ако това е вярно, министърът на външните работи на Република България трябва незабавно да си подаде оставката. И аз я искам в този момент. Ако е вярно, че тя е провела разговор с когото и да било, ако ще и с портиера на службата по външни въпроси в Люксембург, ако ще и с някой водач от градския транспорт в Люксембург, с които разговори да се е съгласила България да даде своето „да” за първата междуправителствена конференция между Република Северна Македония и Европейския съюз.

Защото такова съгласие и такъв разговор, ако е воден от все още външния министър Генчовска, ще означава национално предателство. Ще означава, че нашите основателни подозрения за това, че правителството е сглобено само и единствено с цел национално предателство, се оправдават. Ще означава, че всички блъфове, които виждаме в тази нелепа управляваща коалиция, съставена от орел, рак и щука, именно блъфове, които уж целяха да ни кажат, че няма да има предателство по темата Македония, всъщност са целили някакви вътрешни преразпределения на постове, средства и други такива подобни облаги. Това ще означава, уважаеми съратници, че българското правителство върви по тази линия на предателството, за която Ви предупреждаваме няколко пъти. А именно – около 24 май в Рим, в деня, в който се почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, пред гробницата, в която почиват мощите на Св. Кирил, на съвместно отбелязване на годишнината от делегациите на Република България и Република Северна Македония, да бъде направено заявление, с което да бъде извършена първата стъпка към предателството. А след това, няколко дни по-късно, на Съвета по външни работи, българският министър на външните работи да не възрази за началото на преговорите на Република Северна Македония с ЕС. Точно толкова е просто. Необходимо е българският външен министър просто да не възрази.

А понеже не научаваме от него, че води разговори с германския си колега, въпросът ми към Теодора Генчовска сега е: Има ли проведен разговор с министъра на външните работи на федерална република Германия, в който българският външен министър да се е съгласил, че трябва Северна Македония да започне такива преговори? И ако има такъв разговор, искам незабавно оставката на тази жена.

Благодаря Ви.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ