Пред парламента става напечено! Пътни строители с мощен протест срещу Киро и некадърното му управление

payimage-528022

Пред парламента недоволни пътни строители излизат излизат на мощен протест.

В страната ще бъдат блокирани редица ключови пътни артерии, включително и проходи, съобщава Би Ти Ви.

От бранша настояват Народното събрание да приеме решение, което да позволи на изпълнителната власт да им изплати 50% от дейностите, които те са свършили миналата година. Става дума за около 650 млн. лв. от общо над 1 млрд. лв. дължими. На среща с представители на пътния бранш премиерът Кирил Петков обяви, че ще предложи 600 млн. да бъдат платени веднага на строителните фирми.

Пътните строители очакват парите си повече от година.

Пред камерата на ПИК ТV мъж сподели, че не е получавал заплатата си месец и половина. „Аз съм шофьор, става вече 30 дена няма работа. Какви пари да чакаме от работодателя като не ни дават работа?“.

„Ние сме тук и имаме готовност да работим. Просто да работим – това, което можем. Ето, освобождаваме наши служители, които отиват в чужбина да берат ягоди. А ние сме горди строители на пътищата на България. Една година не ни се заплаща това, което сме изработили. Имаше обещания, че парите за пътно поддържане са големи. И какво се оказа? Изплатиха два месеца, а януари, февруари, март заплати няма. Само обещания! Първата година ни обещаха, че са осигурени милиарди за пътищата – огромни бюджети. Вече мина почти една четвърт от годината. И какво очакваме? Една комисия да разгледа, втора да оцени, трета комисия да си помисли… А всичко, което сме извършили, е проверено на място. И сега някакви комисии ще правят оценка по документи. Днес сме тук, за да протестираме срещу системното неглижиране на всичко, което се прави по българските пътища“, заявиха от импровизираната трибуна инициаторите на протеста.

„Колеги, днес сме тук, за да защитим работните си места и да покажем, че ние искаме да се грижим за пътищата на България. Но някой трябва да ни възложи. Защото собственик на пътищата е държавата и никой не може без нейно разрешение да прави каквото и да е по пътя. Дано не останем само с празни обещания. Ясно е, че целият бранш е нарочен и очернен. Но защо работещите хора трябва да страдат от това?“, заявиха още протестиращите.

„Днес сме тук, за да изкажем нашето негодувание, която не е в интерес на българските пътища и на българските граждани. Ще останем тук, докато не получим ясни сигнали и действия, които да покажат, че някой го е грижа в тази държава“, бяха категорични недоволните пътни строители.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики призова правителството към предприемане на стъпки за стабилизиране на бранша. „Защото, докато има дупки по пътищата и неоправени мантинели, животът на българските граждани ще бъде непрекъснато застрашен“, заяви тя.

Протестиращите се зарекоха да стоят докрай – докато въпросът със заплащането им не бъде решен. Недоволните пътни строители решиха да се преместят пред сградата на Министерството на финансите, а от там да отидат и до Министерски съвет, за да продължат своя протест.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ