Николай Денков стъжни живота на зрелостниците: И тройките на матурите ще са трудни

Николай Денков от Нова телевизия май

За да изкарат тройка на матурата, зрелостниците трябва да познават поне една трета от материала. Надявам се експертите да се съобразят с тази промяна, тя няма да е шокова и ще балансират задачите. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала. Това заяви министърът на образованието Николай Денков.

По думите му това ще бъде първият випуск, който завършва 12-и клас по новия закон. Промените са по-големият брой въпроси с открит отговор и целта е да се представят по-добре децата, които могат да мислят и да се изразяват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора „на тото”. Той поясни, че матурите ще са балансирани, така че децата да са мотивирани, предава Телеграф.

Денков коментира още промените в програмите и учебниците

„В повечето случаи програмите не са прекалено утежнени, има какво да се оправи, но по отношение на учебниците ситуацията е много тежка в много случаи”, смята образователният министър. Той подчерта, че от Министерството на образованието и науката ще прегледат програмите и материалът, който е академично излишен или не съответства на възрастовата група, ще бъде изчистен. Денков бе категоричен, че изискванията към базовите учебници ще са следните – трябва да следват стриктно програмата. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с учебните пособия, за които може да има базов избор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ