Корнелия Нинова разкри криза в коалицията, Петков и Слави я започнали: Притеснявам се

7 Dni Bulgaria14.04.2022
payimage-514446

Напрежението между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ е притеснително. Това заяви по бТВ лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Според нея кризата в коалицията е започнала заради избора на гуверньор на БНБ.

„И двамата кандидати не трябваше да бъдат партийно излъчени и депутати, а да се търси консенсус, а защо не е направено е въпрос към ИТН и ПП“, каза Нинова.

Тя посочи, че фундаментът, който държи тази коалиция, е споразумението за правителството.

„БСП не предизвиква скандали, не спорим за пари, държим да се изпълнява споразумението. Затова предлагаме да започнем с темата за цени и да помогнем на икономиката. Тази тема обединява българския народ, който се безпокои как ще посрещнем кризата“, заяви лидерът на левицата.

В тази връзка Нинова заяви, че БСП има някои идеи и те са в три посоки.

„Във вътрешен план темата с цените, инфлацията и доходите е номер едно. Предлагаме три посоки на разсъждение, които след това да изчислим колко ще струват. Взели сме като практика от сериозни европейски държави“, каза тя.

Сред водещите мерки, които предлагат от левицата, са данъчните въпроси и дали е възможно да се намали ДДС но на регулираните стоки, защото при другите търговците могат да играят с цените и да ги повишава. По отношение на семействата БСП предлага помощ за работещите бедни – минимален праг на необлагаем минимум. Партията на Нинова разработва няколко варианта за преизчисляване на пенсиите. Трябва да се даде и дефиниция за енергийно бедни и да се обмисли въвеждането на така наречените водни помощи.

„Гърци наложи таван на печалбите на фирмите. Румъния наложи таван на цената на енергията. Полша намали ДДС на тока на 5%, а на газа – на 0. Ето как се действа в някои европейски страни и те дават резултати“, посочи Нинова и добави, че Асен Василев вече е възложил на МФ да изчислява възможните варианти. „Даваме няколко посоки на разсъждения, за които търсим консенсус“, обобщи министърът на икономиката.

По отношение на замразяването на минималната работна заплата Нинова заяви, че БСП все още не е обсъждала този въпрос, но по принцип те са за увеличаване.

За спирането на вноса на руски природен газ и петрол е рано да се говори, защото страната ни все още не е осигурила негови алтернативи.

България не трябва да наложи вето. Нямаме осигурени алтернативни доставки, това ще се отрази тежко на икономиката и домакинствата, подчерта Нинова.

Тя също така е и против изгонването на руския посланик Елеонора Митрофанова, защото това означава скъсване на отношенията с Русия, което също в този момент ще се отрази негативно на икономиката.

Лидерът на БСП коментира и случая с оттеглянето на кандидатурата на Тодор Тагарев като министър на отбраната броени часове след като той беше номиниран за МО. Тя посочи, че решението за това е взето от премиера Кирил Петков. Нинова определи Тагарев като човек с изключително крайни позиции, които точно в този момент не са подходящи, защото България няма нужда от крайности.

Нинова заяви, че БСП е за връщане на гласуването с бюлетини, защото машинното гласуване ощетява нейната партия.

„Видяхме недостатъците на гласуването с машини. Да, то изчисти невалидните бюлетини, но доведе до ниска избирателна активност. Страхът от машинното гласуване доведе до ниска избирателна активност. Ние не сме достатъчно представителни и това е голям проблем. Нашите избиратели бяха засегнати в най-голяма степен от това. Ще дадем възможност на повече хора да гласуват“, каза Корнелия Нинова.  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ