Човек на Слави срита задника на Киро, заради жена: Не я слушай тази за Македония, слушай България!

7 Dni Bulgaria14.04.2022
payimage-512811

„Първият и единственият ангажимент на всяко българско правителство е към българския народ. Съветникът по външна политика на премиера Весела Чернева няма никакви права да внася нито в Народното събрание, нито в Министерски съвет някакви отстъпления или предложения, които са извън коалиционното споразумение в частта му за РС Македония“.

Това заяви пред БГНЕС международния секретар на ИТН Димитър Гърдев.

Бившият председател на Комисията по въшна политика къв 46-то НС коментира още, че ИТН няма да допусне отстъпление от коалиционното споразумение в частта му за РСМ, защото до момента не се вижда ясна и последователна линия от страна на Скопие за спазването на правата на българите и тяхната недискриминация.

Той подчертава, че съседната ни държава е защитена от руската или някаква друга хибридна война чрез членството си в НАТО. В случай на опасност България винаги ще ѝ помогне.

През последните седмици активно в българското общество се обсъжда въпросът за ангажиментите, които премиерът Кирил Петков е поел, за да се вдигне ветото за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.

Експертът по международни отношения е категоричен: Властите в Скопие трябва да покажат абсолютно ясно и безапелационно волята си, че могат да спазват междудържавния договор, който е приет и подписан от България и РСМ. Договорът за приятелство и добросъседство от 2017 г. е международен ангажимент. Той е депозиран в ООН и приет от нашите партньори от ЕС.

„Ние нямаме нищо ново, което да сме поставяли като условие и изискване към РСМ, освен да изпълнят ангажимента си към този документ от най-висш ранг“, добави Гърдев.

По отношение на позицията на съветника по външна политика Весела Чернева и нейното влияние върху Петков за взимането на решения по спора с РСМ, Гърдев заяви: „Не съм чувал официални изявления от г-жа Весела Чернева. Познавам я лично, тя също присъстваше на коалиционните преговори. Не съм чул да се отказват от тази позиция, която те тогава подписаха. Ако тя направи такива изявления в общественото пространство, естествено, че ще имаме реакция“.

Той напомни, че г-жа Чернева трябва да знае мястото си.

„Независимо от позицията на външнополитически съветник, тя е само съветник. Тя няма абсолютно никакви права да поставя и да внася нито в Народното събрание, нито в Министерски съвет някакви отстъпления или предложения, които са извън коалиционното споразумение. Нека ясно да назовем докъде се простират нейните задължения и оттам нататък да няма никакви колизии с министъра на външните работи. Теодора Генчовска пряко отговоря за външната политика на страната в МС. Нейните изявления, предложения и действия са единствено облечени в законност и в сила“, подчерта Димитър Гърдев.

Според него не може да има противопоставяне между съветника и МВнР.

„То не е поставено на законна основа. Не може да се твърди от един съветник на министър-председател и да се внушава на професионалистите и държавни дипломатически служители по Закона за дипломатическата служба в МВнР каквото и да е. Техният пряк ръководител е министърът на външните работи, който носи отговорност за цялостната политика и призовавам всеки един, който попада под някаква форма на натиск или под някаква форма на такова внушение, ясно да разбере какъв е статутът на министъра на външните работи и какъв е статутът на съветника“, добави още Димитър Гърдев.

Според него не трябва да се правят никакви отстъпки с правата на нашите сънародници, защото тук става дума за европейски ценности.

„Спорът с РСМ е за европейските ценности – спазване на човешки права, защита от дискриминация, премахване на език на омразата“, каза той и добави, че е много важно да се намери и обща позиция за спорното минало и да има помирение: „Държим да се отворят архивите на комунистическите тайни служби на Македония, за да видим какви са основанията за репресии и ще видим там неща, които наистина са ужасяващи“.

Димитър Гърдев коментира и поста на Слави Трифонов във Фейсбук.

„Написаното трябва да бъде разглеждано като предупреждение към политиците и държавниците, които в момента активно участват в преговорния процес с РСМ. По-нататък самият Слави Трифонов разясни, че има постигнато коалиционно споразумение, в което аз като международен секретар на партия „Има такъв народ“ водех преговорния екип и лично участвах в неговото разработване. Много добре си спомням колко бяха дълги дебатите – почти 7 часа, от които 2 часа и половина само по този въпрос. Много ясно сме формулирали каква е позицията на коалиционните партньори. Тя включва постигнатото до момента – Декларацията на 44 НС, Рамковата позиция на МС и Становището на БАН“, припомни бившият председател на Комисията по външна политика. Той посочи, че във връзка с идеите за „един по-активен диалог и по-засилено сътрудничество и партньорство, оставихме, освен спазването на тези единни позиции на българското общество, да има и надграждане, а именно създаването и работата на междуведомствените групи“.

„Те стартираха, но както виждаме от македонска страна се забавиха“, подчерта Гърдев.

На въпрос какво може да се очаква през юни, когато ще има голям Съвет с участието на държавните и правителствени лидери на страните от ЕС, международният експерт каза:

„Там отново ще бъде поставен въпросът за преговорната рамка. С интерес ще наблюдавам какви ще бъдат позициите, но мога да заявя какви ще са позициите на „Има такъв народ“. Ние няма да допуснем отстъпление от коалиционното споразумение в частта му за РСМ, защото не видяхме до момента ясна и последователна линия от страна на Скопие за спазването на правата на българите и тяхната недискриминация“.

Димитър Гърдев заяви, че за нито една държава-членка на ЕС не са правени отстъпки, когато става въпрос за спазване на човешките права. Той категорично отхвърли и спекулациите на Скопие да търси по-бързо стартиране на преговорите заради инвазията на Русия в Украйна.

„В света постоянно се случват конфликти, природни явления. Заради началото на лятото не могат да се поставят такива безумни искания… РСМ е защитена от руската или някаква друга хибридна война чрез членството си в НАТО. Ние като държава, граничеща с нея, ще направим всичко възможно да ѝ помогнем при опасност. В това няма никакво съмнение“, каза международният секретар на ИТН.

В същото време той предупреди властите в РСМ, че заради неготовността им страната им може да изпадне в негативен сценарий, който е свързан с разделянето на Скопие и Тирана по пътя им за ЕС.

„Албания страда заради неготовността на Скопие да приеме европейските ценности… Нашите колеги в Скопие могат да осъмнат един ден, в който двете държави са разделени, но албанската общност няма да се примири с това, че Албания напредва много скоростно в процеса на присъединяване, а заради антибългарските настроения на част от политиците в Скопие тяхното бъдеще е поставено като заложник на едни стари постулати от времето на Титова Югославия и комунистическите служби на една държава, която е доказала своята несъстоятелност и вече не съществува“, заяви пред БГНЕС Димитър Гърдев, международен секретар на ИТН.  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ