Бягство от ужаса на войната! Украинци започват нов живот в Свищов: Много ни харесва тук

украинци работа свищов

Голяма част от украинските бежанци, настанени в социални жилища в Свищов, са подали заявления за работа. Преди дни първите от тях подписаха трудовите си договори и вече работят в хотели, шивашки фирми и земеделска кооперация, предава Bulgaria ON AIR.

Преди войната Наталия Петрова има доходен бизнес в Одеса. Само за ден обаче животът ѝ се преобръща и губи всичко. Идва в България, а от няколко дни вече е камериерка в свищовски хотел.

„Тук обслужваме стаите, гостите, прибираме чаршафи, чистим, оправяме леглата. В Украйна се занимавах с бизнес, имах цех и шиех дрехи. Имах и работници – общо 17 души. Аз съм такъв човек, че съм свикнала да започвам отначало“, сподели тя.

Лариса Тапал идва в Свищов заедно с дъщеря си и племенницата си. Документите им били уредени и трите започнали работа като помощник-готвачки.

„Попаднахме при хубав и весел колектив в ресторанта. Успяхме да се запознаем и с нова култура, и с историята на това място. Нова кухня опознахме дори. Хората ни помагат просто да забравим това, което стана в нашата държава“, признава тя.

„Помагаме на готвачите с храната. Много ми харесва тук, много добри хора има – приеха ни добре и се грижат за нас“, каза Лиза Замфира.

Община Свищов е изготвила списък на всички желаещи да започнат работа бежанци, като част от тях вече са регистрирани в Бюрото по труда.

„Удовлетворяваме желанието на местния бизнес, които са потърсили хора за работа. Имаме помощник-кухня трима човека, които започнаха работа, една камериерка, една готвачка в старческия дом, две шивачки и един механизатор, който работи в земеделска кооперация. Те вече търсят всякакви възможни начини да се устроят на работа, за да си изкарват някакви пари“, посочи кметът на община Свищов Генчо Генчев.

Украинците в Свищов се надяват войната скоро да свърши, но не вярват, че ще се върнат по родните си места. А дотогава ще останат в града.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ