Плевнелиев захапа управляващите: Кабинетът ще падне! Вкарахте ни в ъгъла с импотентната си политика

росен плевнелиев

За мен партията „Продължаваме промяната“ е един популистки проект. Неведнъж съм казвал за Кирил, за неговата добронамереност, но резултатите днес са отчайващи. Българската държава е на самотек. Създадена е най-непрозрачната коалиция, събрала невъзможното-червените ферарита, чалгата на ИТН, рапърската култура на ПП. Всичко това е „култура на отричане“ и за съжаление, берем резултатите от това. Това заяви пред БНТ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Tой отбелязa три съществени момента в провала на кабинета „Петков“:

– Имаме най-слабата, непрозрачна, неработеща коалиция, която се клати всеки ден от скандали.

– Имаме за първи път в историята на България арест по клеветата на „свидетел“ с 10 обвинения на бивш министър председател – пред децата му, по време на вечеря. Това не е „върховенство“ на закона.

– еврофондове, последни по ваксинация, дълбоко разделени по темата Северна Македония.

„Всичко това ме кара да се замисля – отвъд маркетинга, изпълнението е лошо и не знам докога ще продължава така“, заяви Плевнелиев.

Според него въпросът за Северна Македония е задкулисие: „Крайно време е да започнат да работят ефективно. Толкова е просто – да направим това, което направи Гърция – да кажем, че европейските ценности трябва да важат и за държавата, която е вече член – България, и за тази, която кандидатства Северна Македония. Ние трябва да получим гаранции в един анекс към Договора за добросъседство, че правата на българите в РСМ ще бъдат спазвани“.

„Ние дължим на нашите приятели членство и ние ще им помогнем. Но те дължат реформи“, допълни Плевнелиев.

Според него не се изключват задкулисни договорки между Кирил Петков и висшето ръководство на PCM.

Той се пошегува, че „среща на високо ниво не е едно ръкостискане (имайки предвид „срещата“ Петков – Байдън), а официална визита, със съответните държавнически ритуали и разговор по сериозни теми.

Плевнелиев прогнозира „все повече популизъм“ в управлението на Четворната коалиция по темите за върховенството на закона, европейските средства, икономически и политически въпроси.

„Това правителство трябва да се събуди! То ни вкарва в ъгъла със собствената си импотентна политика“, подчерта бившият президент.

„Според мен тази коалиция ще падне заради тези подводни, плаващи пясъци. Ако искате да пораснете високо, трябва да имате здрав фундамент. Кога ще падне коалицията? – В интерес на системните партии това е на местните избори. Но когато несистемните популистки партии научат, че тази коалиция ще си ходи, те ще я бутнат преди местните избори. Защото те печелят, когато има извънредни избори. Затова аз бих предрекъл, че тази коалиция няма да изкара до местните избори и ще бъде бутната от популистките партии“, заяви Росен Плевнелиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ