Тошко хвръли бомба за трусовете в коалицията: Подозрително е! Асен Василев иска БНБ

тошко йорданов

„По точката за Република Северна Македония (РСМ) в коалиционното споразумение нещата са на ръба. Ние винаги сме се опирали на това споразумение и винаги сме си държали на думата. Рано е да се каже дали коалицията ще издържи до края на годината“, това заяви пред БНР Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН).

По думите му премиерът Кирил Петков и неговата съветничка са водили разговори, в които „се заобикаля“ това, че докато Северна Македония не започне да изпълнява поетите ангажименти в договора за добросъседство, няма да бъде вдигнато ветото за започване на преговори за членството ѝ в ЕС:

„Водили са разговори от рода на вкарване някъде в преговорния процес за езика на омразата, за репресиите и за Конституцията, но след вдигане на ветото. Натискът по темата „Северна Македония“ е за вдигане на ветото и започване на преговорен процес, а не за колко време ще трае този процес. Сигурен съм, че има и документи за това“.

Йорданов беше категоричен, че външният министър Теодора Генчовска (която е от квотата на ИТН в правителството – б.р.) следва официалната държавна политика, за разлика от министър-председателят, който се опитва да прокарва друга политика.

„Като председател на ПГ на „Има такъв народ“ съм ходил на срещи с евродепутати и еврокомисари и имам преки впечатления какво се е говорило. Имам и спомени от казваното на коалиционните съвети и кой е казвал, че иска до юни това да стане (отпадането на ветото за РСМ – б.р.) и това не сме били ние“, коментира той и заяви, че ИТН няма да позволят до края на Френското председателство да бъде свалено ветото пред Северна Македония.

Тошко Йорданов обясни, че за кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ са били уведомени коалиционните партньори, на което са получили отговор, че те нямат свои номинации:

„Така до мига, в който се пуснаха правилата за избор на гуверньор на Народната банка. Това са почти 5 месеца. След това се почна.

Асен Василев е човекът, който е против. Оттам нататък ДБ и БСП се държаха като болонки по темата. Те блокираха МРРБ заради БНБ, като техните депутати от комисиите не отидоха на заседания. Целта беше Каримански да бъде оттеглен. Фиксацията на Министерството на финансите за БНБ беше изключително подозрителна и тя се появи накрая“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ