Лекари побесняха: Какви електронни рецепти?! Системата ще се срине тотално!

03-secrets-doctors-wont-tell-doc-1280x853

Въпреки че все още има неясноти и за лекари, и за пациенти, Министерството на здравеопазването планира от месец май в страната да се премине изцяло към електронни рецепти. От Българския лекарски съюз настояват хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната, предава Bulgaria ON AIR.

Въвеждането на електронната рецепта трябваше да се случи преди две години, но беше отложено, защото лекарите нямаха готовност. В аптеките казват, че вече имат пълна готовност.

„Изцяло е пригоден софтуерът и това е от две години насам. За всякакви продажби – и към Здравна каса, бели рецепти, да има вариант и да се изпълнят електронно“, заяви управителят на аптека Сенеха Джиниева.

Според общопрактикуващите лекари е препоръчително да има преходен период за преминаването към електронни рецепти.

„За лекарите – кабинетите ще се натоварят повече – за да изпиша хартиена рецепта отнема по-малко от минута, а да я вкарам в електронен вариант – трябва да се наберат доста данни – амбулаторен лист, лекарство, опаковка, брой дни“, уточни общопрактикуващият лекар Айдън Джиниев.

Очакват и сривове в системата.

„Предполагам, че около 4 хиляди лекари като вкарат по една рецепта, освен всички други неща, които пускаме ежедневно, доста ще натоварим системата“, коментира медикът.

Пациентите са разделени в мнението си дали електронните рецепти са по-удачният вариант.

„Има възрастни хора, на които им е трудно, ако те нямат близки да им купят лекарства, ще им е трудно – забравят, алцхаймер, деменции и т.н. Хубаво е всичко да бъде с новото време, но има и стари хора“, притеснява се Росица.

Лекари и фармацевти предупреждават също, че за да не се претовари, системата трябва да бъде тествана, преди окончателно да отпаднат хартиените рецепти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ