Краят на коалицията наближава! Психолог разкри: Групата се разпада, започват да бягат

росен йорданов

„Фазата на фалшивия консенсус свърши, сега започва борба между участниците в групата и бягство. Всяка една такава фаза е доста опасна. Може групата да се разпадне”. Такъв коментар направи пред Нова телевизия психологът Росен Йорданов в коментар близки ли са предсрочните избори и как ще продължи да функционира коалицията на фона на скандалите в нея.

„Ако трябва да направя психо лингвистичен анализ на говоренето на подкрепящите правителството, ще чуете три думи – ще, трябва, надявам се. Това означава, че нещата не са добре, но се отправя надежда, че ще има промяна”, допълни той.

„Малките партньори се опитват да се качат на главата на големия”, смята пък социологът Първан Симеонов.

„Всяко управление в хода на мандата има ерозия на доверието. Малките се опитват да я пишат на сметката на „Продължаваме промяната”, а те да запазят малките си, но твърди електорати. Как го правят – казвайки това, което обикновено говорят на своите електорати. „Продължаваме промяната” нямат твърд електорат и нямат на какво да стъпят. „Продължаваме промяната” служи като гръмоотвод на тези процеси”, коментира социологът.

„Ходът с партията е логичен, „Продължаваме промяната” трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа”, смята още Симеонов.

Според журналиста Петко Георгиев трябва да се погледнат големите разломи в българското общество.

„Първият голям разлом е Изток-Запад. От една страна са хората, които искат да живеят по един западен цивилизован начин, от другата са – путинистите. По тази линия има голямо разделение”, смята журналистът. „Другата сериозна разделителна линия е между хората, които искат да живеят в справедлива държава с върховенство на закона, и хората, които участват или толерират корупцията. Тези две пресечни линии се опитайте да ги приложите върху партиите, които са в парламента в момента или върху коалицията. Ето защо не може да се създаде мнозинство, което да е прозападно и антикорупционно”, заяви Георгиев.

Според него БСП трябва да се промени „исторически”- не спрямо Русия, а спрямо Путин и „фашисткия режим”.

„Опитът на нашия народ е травматичен. А когато не си се излекувал от травмата, ти ставаш по-болен. Ние не сме мъдър народ, ние сме травмиран народ. Затова сега е важно да излезем от блатото на тази травмираност”, допълни Йорданов в коментар на любовта на много българи към Русия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ