Кошмарен край! Режисьор закла българката Калинка и я зарови в двора си в терзийско

Image_11388400_302_0

Британецът Кенет Алън Смит е от Хъдърсфийлд, Западен Йоркшир. Подсъдим е за убийството на българката Калинка Захариева, чието тяло бе намерено заровено в имот на чужденеца в сунгурларското село Терзийско, пише 24 часа.

След месец срещу Кенет ще тръгне дело. На 6 април той отказа да дава обяснения в Бургаския окръжен съд по време на разпоредителното заседание. Делото ще се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие с разпит на част от свидетелите и вещите лица и ще тръгне по същество на 17 май.

Макар че ще е по този ред, 52-годишният англичанин няма да се възползва от редуциране на наказанието с 1/3.

Той е подсъдим за умишлено убийство, за което законът предвижда от 10 до 20 г. затвор. С поправки в НПК през 2019 г. бе премахната възможността при признаване на вина подсъдим, обвинен в извършване на умишлено убийство да получи намалено наказание, казват юристи.

100 хил. лева кръвнина поиска сестрата на жертвата, а съдът прие това за допустимо и я конституира като частен обвинител и граждански ищец.

Жестокото престъпление потресе жителите на иначе тихото и спокойно селце Терзийско. На 24 юни 2021-а то осъмва блокирано от полиция. Тялото на 49-годишната Калинка е открито заровено в двора на имот, обитаван от приятеля ѝ Кенет Смит. По трупа има следи от наранявания с нож.

Патоанатоми установяват, че Калинка е убита два дни по-рано, като е намушкана на 5-6 места в областта на гърдите и корема. Повечето рани са дълбоки, а причина за смъртта е остра кръвозагуба. Съдебни медици са категорични, че жената е издъхнала в агония, осъзнавайки какво се случва.

Докато живеели заедно, Калинка научила Кенет да вари домашна ракия.

Двамата обичайно дегустирали собственото производство.

Във фаталната нощ на 22 юни Калинка и Кенет пийвали в дома на жертвата, но се скарали след спор за пари. Скандалът рязко ескалирал заради голямото количество алкохол, погълнато от британеца.

Разгневен, той грабнал един от ножовете на масата и започнал да нанася удари по тялото на изгората си, докато жената не притихнала безжизнена на пода.

Макар и със замъглено от ракия съзнание, Кенет решил, че трябва да се отърве от трупа. Натоварил го на количка за строителни материали, метнал старо одеяло отгоре и бутайки по тихите селски улички, стигнал до къщата, в която живеел, когато се карали с Калинка и която купили заедно преди години.

Заровил тялото в задния двор, но не успял да изкопае дълбока яма. Едва след като изтрезнял, започнал да осъзнава какво е направил.

Междувременно роднини на Калинка вече били притеснени, че два дни не са я виждали. Обезпокоил се и кметският наместник Йордан Ганев, който е бивш полицай. Всеки ден Калинка се отбивала в кметството, за да получи топъл обяд като социално слаба.

Ганев потърсил Кенет и го попитал къде е приятелката му.

Британецът излъгал, че Калинка е заминала на гости при сестра си в Сливен. Бившият полицай обаче подал сигнал в районното в Сунгурларе, че Захариева е изчезнала, тъй като била в неизвестност повече от денонощие.

Така на 24 юни криминалисти и експерти от ОД на МВР в Бургас пристигат в Терзийско. По време на разпитите притискат британеца, който първоначално дава противоречиви показания, но после признава.

На място е направен и следствен експеримент.

Убиецът показва стъпка по стъпка какво е станало и как е умъртвил 49-годишната българка. Мъртвата жена е открита в трап, дълбок около 50 сантиметра, на 4-5 метра от септична яма.

На следващия ден прокуратурата предявява на Смит обвинение за умишлено убийство. От местопрестъплението разследващи изземват няколко ножа. След експертиза е установено, че жертвата е убита с един от тях.

На 28 юни наблюдаващият прокурор Елгина Чалъмова иска най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” и оттогава и до днес британецът е зад решетките.

Защитата прави опит да го измъкне под домашен арест и настоява за съдебнопсихиатрична експертиза, тъй като в миналото Смит правил опит за самоубийство.

Магистратите първоначално отказват, но по-късно я назначават. Заключението на вещите лица е, че подсъдимият Смит е способен да носи съдебна отговорност, тъй като е бил вменяем към момента на убийството. Психиатричната експертиза обаче показва и алкохолна зависимост на британеца.

“Една от експертизите, които настояваме да бъде изслушана в съдебната зала, е именно тази, както и съдебномедицинската. Ще бъдат разпитани и 5-6 свидетели, сред които полицаите, участвали в разследването, и няколко човека от селото”, каза служебният защитник на британеца адвокат Борислав Янков. Той допълни, че по време на досъдебното производство и към момента клиентът му съдейства на разследването.

Потресени от жестокото убийство, местни разказват, че връзката между Калинка и Кенет била бурна и със скандали. Двамата често се разделяли заради страстта на англичанина към алкохола. През лятото на 2020 г. се стигнало до бой, при който Калинка имала сериозни травми, освидетелствана била със средна телесна повреда и дълго се възстановявала, а побойникът – осъден условно.

Тогава двамата се разделили за по-дълго, а Кенет се изнесъл в имота, който купил заедно с Калинка в началото на връзката им.

Фактът, че убийството на 49-годишната жена е извършено в условията на изпитателния срок на предишна условна присъда за домашно насилие, бе едно от основанията на магистратите да не определят по-лека мярка за неотклонение на подсъдимия.

Съдбата среща Кенет и Калинка, която е млада вдовица, в село Терзийско преди 8 години. По онова време англичанинът се е установил в съседното село Огнен. Но още след първата си среща с Калинка той се влюбва до уши. Бързо се мести при вдовицата и двамата заживяват заедно.

Тогава влюбената двойка решава да се сдобие и с общ имот. Купуват стара къща с двор в южната част на Терзийско, ставайки съсобственици на по 1/2 идеална част от имота.

Българката и англичанинът заживяват заедно, но избухливият нрав на Смит и непреодолимата му страст към алкохола съсипват връзката им. Съселяни на убитата жена са категорични, че когато бил трезвен, британецът бил кротък и приятен събеседник, но пийнел ли, ставал скандалджия. Хващал се да ремонтира това-онова в селото, но все гледал да има бутилка домашна ракия и да се напие.

В родината си Смит имал брак зад гърба си и 3 деца. След като се развел, завършилият колеж по режисура британец тръгнал към България в търсене на по-спокоен живот.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ