Политолог разкри как Слави клати стола на Петков: Скандалите в коалицията са важен фактор!

слави кирил

„Спадът е сериозен, донякъде изненадващ и за нас. Наполовина е спадът. Това заяви в ефира на bTV политологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова.

„“Структурите не са основата за спада на доверието. Истината е, че периодът бе труден, насложиха се много кризи – войната в Украйна, инфлацията и т.н. Основната ерозия на доверие е вътрешна заради коалицията“, каза още тя.

По думите й скандалите вътре в самата коалицията са фактор. „Вторият е, блокажите в различните институции. Този блокаж, който наблюдаваме в АПИ, в Комисия по бюджет и финанси и т.н“, заяви Димитрова.

„Третият фактор са разделителните червени линии в коалициите. Те дават отражение в подкрепата на собствените избиратели“, подчерта тя.

По думите й премиерът се ползва с по-висока степен на доверие, отколкото правителството, но спадът е и при него.

„Най-сериозни щети винаги търпи партията мандатоносител“, подчерта специалистът.

„Върху нея са най-големите отговорности и разочарования. Имаше много висока летва на очакванията към това правителство“, заяви още тя.

„Ако правителството преодолее вътрешните противоречия в коалицията, може и да има друг развой. Колкото и да изглежда турболетна ситуацията си личи къде кабинетът се кредитира с доверие“, каза Димитрова.

Според нея оттеглянето на доверието на част от симпатизантите на управляващата коалиция е заради липсата на ясно изразена позиция относно ЕС, НАТО, Украйна.

„Има сериозен срив в личния рейтинг на Путин, което е нормално в условия на война. Това е ново за България“, подчерта тя.

„В неелекторална ситуация виждаме, че обществените нагласи са много подвижни и в динамика. ПП бележи спад. ГЕРБ запазва същата си позиция, но след вътрешна консолидация след ареста на Бойко Борисов. Виждаме стабилност на БСП и ДБ, които запазват гласовете си. След това се нарежда „Възраждане“. Те приблизително удвояват резултата си“, подчерта тя.

По думите й са възможни различни транформации, има заявки и за нови политически проекти. Тя добави и, че ДБ и БСП запазват позиции за разлика от ИТН. „Това е така заради конфронтациите между ПП и ИТН. И двете партии понасят големи щети“, добави тя.

„Битката на партиите в центъра дава ръст на екстремните, на крайните крила. Ако в България отслабват умерените и системни партии, шансът да растат тези, с крайни настроения, особено с неприятния икономически развой, е голям“, подчерта Димитрова.

„Политическият лидер с най-голямо доверие е Кирил Петков с 22,5%, след него е Борисов с 19,1%, а Нинова с 18,3%“, каза тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ