Внимание, пенсионери! Взеха важно решение за ранното пенсиониране

пенсионери

Конституционният съд (КС) не отмени правилото в Кодекса за социално осигуряване (КСО), според което, ако избереш да се пенсионираш една година по-рано, до края на живота си получаваш пенсия в намален размер, пише „Труд“.

Десетимата членове на КС са единодушни, че то не е противоконституционно.

Правилото е заложено в чл. 68а, ал. 1 от КСО, в която омбудсманът проф. Диана Ковачева поиска КС да отмени думата „пожизнено“. Разпоредбата гласи: „Лицата, които имат изискуемия осигурителен стаж по чл. 68, ал. 2, могат по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1. Пенсията се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено“.

Кодексът дава възможност на хората, които вече са натрупали изискуемия стаж за пенсия, но не са навършили съответната възраст, да се пенсионират година по-рано.

Правилото е, че за всеки месец, който не достига за навършване на обичайната възраст за пенсиониране (през 2022 г. тя е 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете), пенсията се намалява с 0,4%. Т.е. ако си по-млад с година, но искаш да се пенсионираш, до края на живота си ще получаваш с 4,8% по-ниска пенсия от тази, която биха ти отпуснали, когато навършиш възрастта.

Според омбудсмана това, че човек сам избира дали да се пенсионира по-рано е проява не толкова на свободна воля, а на стечение на неблагоприятни обстоятелства. Ковачева заяви пред КС, че „пожизненото“ получаване на по-малка пенсия е и непропорционално, и несправедливо и който се е пенсионирал с година по-рано, би трябвало да получава по-ниска пенсия, само докато не навърши възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО.

КС още не е публикувал решението си, за да станат ясни мотивите му. Изчисления обаче показват, че да се получава доживот пенсия в намален размер, но това да започне година по- рано, в повечето случаи е по-изгодно, отколкото да се изчака навършването на възрастта за отпускане на пенсия в пълен размер.

Жена ще започне реално да пропуска получаването на пари заради по-ранното си пенсиониране, едва след като навърши 85 години и 2 месеца, а мъж, когато навърши 86 години. Средната продължителност на живота при жените в България е 78 години и два месеца, а при мъжете – 71 години и един месец.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ