Сериозна опасност дебне в София: 10 незаконни павилиона задушават Лозенец

павильон

Управителят на фирма „Арти“ Христинка Йорданова Христова изпрати официално писмо до кмета на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов, съобщава агенция БЛИЦ.

Сигналът е свързан с незаконни павилиони в тузарския район, които са с изтекъл срок за наем и се ползват без правно основание.

В писмото се посочва още, че всеки един от павилионите надвишава квадратурата, която трябва да използва по договор от 15 кв.м., имат допълнителна пристройка и не отговарят на одобрения общински типов проект.

Г-жа Христова алармира, че има голяма вероятност да се стигне до фатални инциденти, подобни на този, когато преди малко повече от година 16 годишно момче почина след инцидент пред болница „Св. Иван Рилски“.

Вижте целия текст на писмото, публикуван без редакторска намеса:

ДО
КМЕТА НА
РАЙОН ЛОЗЕНЕЦ, СТОЛИЧНА ОБЩИНА
бул. „Васил Левски” № 2, гр. София

СИГНАЛ

ОТ
„Арти 2017“ ЕООД с ЕИК 204731848, представлявано от Управителя Христинка Йорданова Христова, със седалище и адрес на управление: гр. София, бул. Гоце Делчев № 48

По отношение на павилионите, предмет на конкурса, сигнализирам, че за същите срокът на договорите им за наем е изтекъл и същите се ползват без правно основание, като включително обектите се преотдават под наем на други лица, от които ежемесечно се получава наем неправомерно и по този начин се ощетява Столична община.

Съгласно чл. 30, ал. 1 от НАРЕДБА за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община (НПОРИМДЕРДСО) „разрешение за поставяне на преместваеми обекти и на рекламни елементи се издава за срока на договора със собственика на имота или за срока на даденото съгласие от собственика на имота, но за не повече от десет години“.

В чл. 57а, ал. 1, т. 6 от ЗУТ като основание за премахване на преместваем обект е предвидено условието срокът на разрешението за поставяне да е изтекъл, какъвто именно считам, че е настоящият случай.

С отпадането на правното основание за издаване на разрешението за поставяне и самото то губи правно действие. По този начин законодателят е обвързал правното действие на разрешението за поставяне с действието на основанието за издаването му.

Съгласно чл. 56, ал. 5 от ЗУТ, основание за издаване на разрешение за поставяне е изрично писмено съгласие от собственика на поземления имот или писмен договор за наем на заетата от преместваемия обект площ, т.е. срокът на даденото съгласие, съответно на сключения договор, предопределя срока на действие на разрешението за поставяне, което разбиране е възприето и в чл. 30, ал. 1 от НПОРИМДЕРДСО.

Още повече – павилионите се намират на територията на публична общинска собственост и не отговарят на изискванията, въведени с НПОРИМДЕРДСО. Всеки един от павилионите надвишава квадратурата, която трябва да използва по договор от 15 кв.м., имат допълнителна пристройка и не отговарят на одобрения общински типов проект.

Павилионите по естество притежават характеристиките по § 5, т. 80 от ДР на ЗУТ, т. е. преместваеми обекти с предназначение за търговска дейност по чл. 56, ал. 1, т. 2 от ЗУТ, но за такъв тип обекти с такава площ и начин на разполагане разрешения не са издавани и схеми не са одобрявани, което е основание за техното принудително премахване.

При направена проверка от мен търговските обекти се стопанисват от лица, различни от лицето, сключило договор за наем и тъй като преодаването под наем на общински терен на трети лица е абсолютно незаконно, като доказателство по сигнала, Ви предоставям информация за следните преодавани павилиони по приложената и одобрена схема за участие в конкурса:

Павилион N:11 и павилион N:12 – павилион за продажба на палачинки и дюнери се ползва от фирма „ВИДАСИ“ ООД, гр. София, ж.к. Красна поляна, бл. 344, ап. 118, ЕИК: 202248338, Бърза закуска „ФЛАЙ“, гр. София, бул. Черни връх № 39,

Павилион N:9 и павилион N:10 – павилион за продажба на месо, се ползва от фирма „Д МИЙТ БОКС“ ЕООД, гр. София, ж.к. Овча купел 2, бл. 29, ЕИК: 205752293, Магазин за месо „Д МИЙТ БОКС“ на адрес: гр. София, бул. Черни връх, бл. 41

Павилион N:5 и павилион N:6 – денонощен павилион за продажба на цигари и алкохол се ползва от фирма ЕТ „ТЕД-Т-Теодор Попов, гр. София, ул. Жолио Кюри № 5, ЕИК: 121761419 , гр. София, бул. Черни връх № 39

Фактическите обстоятелства по чл. 57а, ал. 1 от ЗУТ, които предпоставят премахване на обекти по чл. 56, ал. 1 и чл. 57, ал. 1 от ЗУТ, са предмет на установяване по реда на чл. 57, ал. 2 от ЗУТ – със съставяне на констативен акт, отразяващ извършената на място проверка от служителите по чл. 223, ал. 2 от ЗУТ, който акт следва да бъде връчен на собственика на обекта по чл. 57а, ал. 1 от ЗУТ.

Считам, че с оглед на това, че не е разрешено ползването на обекти не по тяхното предназначение, именно кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването им и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други.

С оглед на гореизложеното Ви моля, в рамките на предоставените Ви правомощия да разпоредите да бъдат предприети необходимите действия и да бъде извършена проверка и в случай, че се установи извършено нарушение, моля да бъдат предприети съответните действия, в това число, да извършите проверка на място и да съставите констативен акт по смисъла на чл. 57а от ЗУТ и във връзка с дадените Ви правомощия като собственик да предприемете необходимите действия по прекъсване на прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други и да стартирате процедура по тяхното принудително премахване, тъй като са изпълнени всички предпоставки за това – обектите са поставени без одобрена схема и без разрешение, в противоречие с нормативните изисквания за наличие на валидно правно основание и разрешение за поставяне.

С цел да бъдат предотвратени бъдещи инциденти, подобен, на този, който се случи с павилиона който се намираше пред болница „Св. Иван Рилски“, моля да се извършат всички законови проверки и да се установят извършените нарушения.

Моля за резултатите от извършената проверка в законовоустановения срок да бъда надлежно уведомена на следния емайл адрес: [email protected]

С уважение: _________________
/ Христинка Христова /



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ