Екокатастрофа в яз. „Ивайловград“! Стотиците измиращи риби вдигнаха на крак жителите

язовир

Поредна екокатастрофа се случва на яз. „Ивайловград“ заради ниското ниво на водата, особено в ръкава край Малки Воден. Рибата измира, а риболовци се опитват да я събират из плитчините и да я връщат обратно във водата с надеждата, че тя ще оцелее. Покъртителни снимки и видеа на стотици измиращи риби, както и на хора, които ги събират в касетки и специални приспособления, за да ги върнат във водата, са качени във фейсбук група на любителите на язовира. Те призовават за помощ, тъй като това не се случва за пръв път.

Според риболовците, от язовира се изпуска твърде много вода. Те настояват за минимално допустим обем на язовира, така че рибата да не измира, съобщава Марица.

Според ежедневния бюлетин за състоянието на водите на МСВ, последният който е от 21 т.м., в язовира, част от каскадата „Арда“, има 111.340 млн. кубика вода, което е 71.05 % от общия му обем.

За утре риболовците готвят протест. Такъв имаше и през август м.г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ