Румен Радев с удар към правителството: Цинични сте! Изкарахте хората да протестират

Румен Радев 2

„Не искам в Испания да отговарям на злободневни български теми”, каза президентът Радев, който е на посещение в Мадрид на въпрос как ще коментира думите на Кирил Петков, че е позорно да не помогнем на Украйна и че става както при Априлското въстание.

„Тогава никой не ни е помогнал”, подчерта държавният глава. Той обясни, че темата с газа е била водеща по време на разговора му с премиера Педро Санчес като отбеляза, че страната има 6 станции за регазификация, енергийно независима е като получава газ от Алжир, Нирегия.

„Не можем да използваме газ от испанските терминали за втечнен газ, защото няма инфраструктура, която да го докара”, каза той.

И коментира, че изпълнителната власт трябва правителството в България така да реши въпросът, че цената да е възможно най-ниска за потребителите.

„Когато правителството сложи на първо място цената тогава трябва да намери решение. Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС с най-бедното население да кажеш: ще намерим начин, но разбира се – ще плащаме по-скъпо. Някои хора могат да плащат, но други са на ръба и не могат”, отбеляза Радев. Той каза, че е работа на парламента да реши за износа на оръжия към Украйна:„Ще чакам да чуя дебата, даже всяка партия с какви мотиви ще се включи”.

Хората ще кажат дали този кабинет се справя, подчерта Радев. „Хората все повече ги виждам на улицата. Трябва да се мисли първо за българите и то за тези в най-затруднено положение.

Радев подчерта, че вчера е бил категорчен и не каза дали ще свали доверие от кабинета Петков.

Президентът обаче загатна, че българската общност в Украйна може да помогне в износа на зърнени храни по река Дунав. Детайлите и подробностите обаче са работа на българското и украинското правителство, каза още Радев.

Той обърна внимание и на отношенията между България и Испания в редица сфери.

„Поканата към държавен глава от 1999 година показа амбицията страните да развиват своите отношения много по-интензивно”, подчерта той. Във фокуса на разговорите е била сигурността, както и сътрдучество.

„Испанската промишленост прави подводници, самолетоносачи за съседна на нас държава. България пък има силно развит ИТ сектор. Не само сигурността, но и в останалите сфери, може да си сътрудничим, примерно в зеления преход”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ