Уникално! Археолози намериха древно откритие под водите край остров Свети Тома!

Водолаз

Открита е неизвестна крепост край остров Свети Тома. Това е станало по време на подводните проучвания на проф. д-р Иван Христов, съобщиха от общината в Созопол.

Подводната експедиция на Националния исторически музей в района на остров Свети Тома е финансирана от Министерство на културата по предварително спечелен проект. В състава ѝ, под ръководството на проф. Христов, са инж. Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов – геодезист от фирма Картпроект, водолази от Общински водолазен център гр. Созопол с ръководител Тенчо Тенев.

Проучванията са естествено продължение на сухоземните от месец юни, при които бяха локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилице, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

Извършени са били водолазни спускания под вода, като са картирани две места с ниска концентрация на фрагментирана керамика. Първата зона в която се откриват силно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка I хил. пр. Хр. е разположена в югозападното продължение на острова на дълбочина едва 1 м.

Тук са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина 1 м. Тези блокове се откриват перпендикулярно на подводния риф и са част от силно разбита от морските стихии структура преграждаща острова от достъпната в миналото западна страна.

Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена дело на древните траки.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ