УСЛОВИЕ: Банско отключва хотели за бежанци, ако държавата продължи помощите

банско

Банско отключва затворени хотели за бежанци. В курорта са готови да посрещнат нова вълна украинци от родното Черноморие след края на месец май. Тогава се очаква част от тях да напуснат комплексите край морето и да се пренасочат към зимните курорти. От бранша в града под Тодорка уверяват, че ще отворят дори затворените хотели, за да приютят бежанците, стига държавата да удължи помощите, пише pirinsko.com.

Ефект

„Нормално е да подадем ръка и на колегите си по морето, и на украинските бежанци. Това ще е допълнителна глътка въздух за нас в сезон, в който има по-малко туристи в Банско. Но най-важно е да се гарантират плащанията, защото печалбата за хотелиерите е като горивото за самолетите – няма ли гориво, летателните машини падат”, заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в града – Малин Бистрин. По думите му ефект от идването на украински бежанци ще има за стопаните на къщи за гости, както и за хотелите, които са с две и три звезди. По-луксозните комплекси няма как да са на печалба при плащане от 40 лева на човек, тъй като поддръжката на базите им е много висока. Освен това четири- и петзвездните хотели разчитат много в този период на конферентния туризъм. Според Бистрин не е проблем в Банско да посрещнат още 2000-3000 украински граждани.

Проблем

Преди две седмици кметът на общината Иван Кадев сподели, че над 1000 са украинските бежанци, които са настанени в хотели в град Банско. Той смята, че държавната подкрепа не бива да спира, защото общините сами няма да могат да се справят с този проблем. „Засега не се налага да заделяме финансови средства от нашия бюджет. Но понякога правителството ни вменява задължения, но не осигурява финансиране. Да не стане така и с украинските бежанци. Още повече че се очаква в края на май, когато стартира активният летен сезон на морето, доста украинци да освободят хотелите там за туристите и да се насочат към нашия град”, каза градоначалникът Кадев. Той уточни, че има свободни работни места в сферата на туризма в Банско, където от години се трудят и много други чужденци.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ