Андролова: Властта си служи със заблуди. Измишльотините им водят обществото до катастрофа

payimage-512811

“И вълкът сит, и агнето цяло, и пасбището неопасано“, така може да се опише ситуацията в държава според Калина Андролова. Вече е пределно ясно как „Продължаваме промяната“ управляват коалицията и държавата. Със заблуди. Самите коалиционни партньори са напълно изтощени от хаоса, който мандатоносителите генерират. „Коалицията се сблъсква с кризи, които сама създава, вместо да ги решава“, каза Христо Иванов и подчерта, че комуникацията в коалицията е блокирана и че коалицията не функционира добре.

Сюжетът с военната помощ за Украйна взриви несъответствията, каза още журналистката в предаването “Политически НЕкоректно“. Позициите на ГЕРБ и ДБ за износ на оръжия и позицията на „Възраждане“ да не се изнася оръжие са съвсем ясни и честни пред избирателите. Маскировъчна и неясна е позицията на „Продължаваме промяната“, която в крайна сметка беше гласувана в парламента като компромисен вариант, съобразен с партийните шпагати на БСП.

Кулеба дойде в България, за да иска военна помощ. Зеленски се обърна към множество парламенти по света с молба за военна помощ. „Файненшъл Таймс“ написа, че Лойд Остин ще ни убеждава за ракетните комплекси С-300 по молба на украинския президент. И изведнъж след посещението на Кирил Петков в Киев се оказа, че украинците вече „не искат“ военна помощ. А искат само да им ремонтираме старите съветски машини. За всеки мислещ човек е ясно, че такива ремонти не са възможни, защото частите са руски.

На фона на милиардите, които се отделят за военна помощ за Украйна от западния фактор, има нещо комично в молбата за ремонти. Цялата тази камуфлажна постановка се измисли, за да може социалистическата партия да избегне собственото си запъване. Корнелия Нинова се запъна думата „оръжие“ да не присъства в решението на парламента, защото иначе БСП ще напусне коалицията. Оказа се, че това не е голямо предизвикателство и думата „оръжие“ лесно може да бъде описана по други начини.

Така се стигна до мандат, даден от парламента на правителството, за организиране на военно-техническа помощ. Със сигурност това мъгляво понятие включва и словашкия вариант: Словакия дари на Украйна ракетните си системи С-300; на тяхно място САЩ предоставиха на словаците зенитно-ракетни системи Patriot. Те обаче ще се управляват от американски военнослужещи за неопределен период от време, а някакво постоянно решение за противовъздушната отбрана на Словакия ще се търси едва по-нататък.

Но освен шикалкавeнето пред избирателите от високата държавна трибуна, още по-срамно е замесването на украинските висши държавни служители във вътрешните проблеми на нашето управление. Явно, че Кирил Петков е уведомил украинците, че има проблем да прокара решението в парламента, затова с общи усилия, включително с писмо от Зеленски, трябваше да бъде изиграна цяла театрална операция за пред народа и народните представители. Писмото беше черно на бяло доказателство, че се гласува именно за „военно-техническа помощ“ и за лекарства, а не за оръжия. Тази маскировъчна игра на „Продължаваме промяната“ с украинските висши чиновници срещу позицията на един от коалиционните си партньори и срещу обществените настроения е унизителна за авторитета на българската държавност.

Трябва да се подчертае, че тази манипулация се случва и с позволението на БСП, за да се избегнат скандали и негодувание сред електората. Но ако нашите вътрешни ганьовски номера можем да ги приемем, познавайки народопсихологията си, то извеждането на кухненските ни кавги и недодяланост в международните отношения е недопустимо и арогантно. То е обидно, то е унизително. Това, което Кирил Петков прави в международната дипломация, е, че представя вътрешнополитическите ни отношения в ужасно примитивна светлина. Нефункционирането на разнопосочната коалиция става обект на външно, чуждо управление, на чуждо диригентство. Българският парламент беше ползван през изминалата седмица за врътки, трикове и манипулации.

Но нека оставим настрана срамните средства. И да се съсредоточим върху целите. В крайна сметка „Продължаваме промяната“ и БСП сътвориха една каша с неизвестни съставки, която представлява пълна мъгла за избирателите. Електоратът на нито една партия не е доволен. Избиратели на ГЕРБ и ДБ твърдят, че решението е в полза на БСП и че Корнелия Нинова върти коалицията на пръста си, съобразно своите изгоди. А избиратели на БСП се кълнат, че повече няма да гласуват за БСП, защото считат, че под „военно-техническа помощ“ се разбира основно оръжейна. Най-добре се чувстват „Възраждане“, които имат повод да нарастват за сметка на разочарованието от БСП.

Окуражени от успешното заобикаляне на възникналия проблем с оръжията, Кирил Петков и свитата му веднага се заеха с втората голяма задача – влизането на Северна Македония в ЕС. След като парламентът може да бъде замотан за оръжията, то ще бъде приложена същата психологическа тактика и за Северна Македония. Да приемем, че „военно-техническата помощ“ беше само упражнение. Чрез словесни еквилибристики и измислено „разрешаване на конфликтните точки“ ще се търси необходимия резултат при гласуване.

Северна Македония трябва да бъде в ЕС, и е много странно защо натискът не е към македонските власти. Северномакедонците са тези, които трябва да положат усилия, за да бъдат приети в ЕС, съобразявайки се и с България включително. Политическата дейност на „Продължаваме промяната“ представлява поредица от манипулации, които разлагат държавата. Те обаче се представят гръмко за особен напредък. Избуявайки върху това, че нацията ни е прекомерно търпелива и уморена, и няма съпротивителни сили. Схеми на постоянни загуби се трансформират в приказки за големи успехи с цел да прикрие словесно неспособността за разумно управление.

В медицината има диагноза, свързана с фантазни конфабулации. За съжаление, когато управляваш държава, измишльотините, натруфените обещания, неподплатени с факти от реалността или пък ползвани, за да прикрият лични меркантилни цели, водят обществото до катастрофа. На всички нас ни омръзна нещо, което е видима щета, което е видимо по-зле, видимо по-скъпо, да ни го представят чрез пропагандни аргументи за полезно, за по-добро, за по-изгодно, за приятно бъдеще. В крайна сметка тези манипулации на обществените възприятия се наричат измама.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ