Бивш финансов министър: Увеличението на цените идва с жертви, населението накрая плаща сметката

милен велчев

Всяко увеличение на цените идва с жертви, на първо място е населението, което накрая плаща сметката. Бизнесът също търпи щети, а за него е много важно да знае, че не губи позициите си спрямо своите конкуренти от Западна Европа, защото те са нашите основни партньори. Това заяви финансовият министър в периода 2001-2005 година Милен Велчев.

„Ако съм аз на мястото на бизнеса, няма да ми е толкова важно в абсолютна стойност колко плащам за енергия, колкото да ми е важно да зная, че моите конкуренти плащат подобни цени, за да ми позволи това да се конкурирам честно с тях“, коментира той пред БНР.

Според него трябва да се търсят общи решения в ЕС за компенсации на бизнеса заради цените на енергийните ресурси.

„Защото, когато няколко страни предложат компенсации на бизнесите си, които други страни не могат да направят, това създава катаклизми в конкурентоспособността и намалява ефективността на бизнеса. Помощта към бизнеса трябва да бъде насочена към премахване на несигурността в краткосрочен план. Не бива бизнесът да бъде приучаван, че държавата дължи компенсации, докато високите цени са налице, защото високите цени на енергийните ресурси ще бъдат с нас много, много дълго време“, заяви Велчев.

Той е категоричен, че искането на Русия за заплащане в рубли нарушава договорите, които съществуват. Според него санкциите срещу Русия не са особено ефективни и това се е видяло още след налагането на първите през 2014 г.

Милен Велчев определи моментната сила на рублата като ефект от силно контролирания валутен режим, в който се намира тя.

„Ако се поставим на мястото на „Газпром“, в ситуация, в която плащанията в евро или в долари биват замразени и не стигат до вас, бихме ли били удовлетворени от това положение на нещата. Ние искаме от тях да правят доставки, без да получават плащане за това. Ако аз съм в тази ситуация и ме карат да се придържам към съществуващия договор, ще се откажа и аз“, добави бившият финансов министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ