НАПРЕЖЕНИЕ: Протестът на превозвачите срещу Просто Киро затапи Пловдив! Блокирани са булеварди

протест

Пълен блокаж на три от входно-изходните артерии на Пловдив сюрпризира шофьорите, видя репортер на „Марица“. Преди минути започна протестът на транспортния бизнес, като километрични колони от тирове са позиционирани в посока градът под тепетата на Асеновградско шосе, Карловско шосе и Голямоконарско шосе.

Камионите са паркирани в две колони и са стотици. За шофьорите, които влизат в града, остава единствената възможност да се движат в редица по един и да проявят търпение.

Протестиращите от транспортния бранш веят български знамена, както и плакати с надпис „Скъпи горива = скъп хляб!!!“. Веят се и знамена на Съюза на международните превозвачи. Шофьори са се събрали в средата на колоните по трите входно-изходни артерии и люпят семки.

Пред журналисти Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи, посочи основните искания, заради които са и протестите действия, а именно за срок от шест месеца да отпадне биокомпонентата в горивата. Ако това се случи, по техни сметки бензинът ще падне автоматично с 10-15 стотинки на литър.

Второто им искане е да се намали акцизът на горивата наполовина, също за срок от шест месеца. Транспортният бранш не приема и увеличаване обхвата на тол таксите до всички второкласни пътища. Иска и оставката на транспортния министър Николай Събев.

„Диалогът стана монолог, този монолог завърши със скандал“, описа ситуацията Костурски. Той посочи, че камионите ще останат през целия ден, което означава, че трафикът ще е парализиран и че ще има много изнервени зад волана.

„Ние нямаме никакви политически искания и амбиции, не желаем да ни отъждествяват с политически групи. Не желаем да пада правителството. Искаме само да си свърши работата. Днес и утре протестираме, а ако не се вземат спешни мерки, това може да продължи много дълго“, закани се Костурски.

Към този час трафикът е изключително интензивен. Реакциите на опитващи те се да преминат шофьори на коли са две – едните надуват клаксони в подкрепа на протестиращите, други пък сипят“ благословии“.

Полицаи регулират трафика с цел облекчение, но към момента целта не е постигната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ