Срам и в спорта! Гелосаното министърче на Киро отпусна рекордни пари на федерацията по ръгби на БСП

payimage-532363-2048x1365

Спортният министър Радостин Василев, известен като Руди Гела в Спортната палата и като „Реалният собственик“ (The real owner) в столичните кръчми, въведе нова формула за бюджетите на федерациите.

За пореден път доскорошният спортен импресарио прибързано реши да се похвали в социалните мрежи колко е доволна Федерацията по ръгби, която имала рекорден троен бюджет за годината. И то когато всички водещи спортове в България изнемогват заради „добрата грижа“ от страна на ММС във вид на вдигане с 200 лева на парите в плуването и съкращаването на тези в биатлона, довели до оставката на легендата Екатерина Дафовска. С която лично Радостин Василев реши да се саморзаправи.

Защо точно Българската федерация по ръгби се превърна във фаворит на министър Руди? Отговорът е прост: Президентът на тази федерация е не кой да е, а Атанас Зафиров – дългогодишно острие от БСП, известен и като един от най-близките хора до червената лидерка и вицепремиер на държавата в момента Корнелия Нинова.

В настоящето Народно събрание Зафиров е заместник-председател на парламентарната група и председател на комисията по отбрана в парламента. Не може да има друга причина за джентълменското отношение на иначе агресивния министър към точно тази федерация, освен партньорските отношения между четирите управляващи партии.

Все пак ръгбито у нас се развива на аматьорски начала, а практикуващите го клубове са точно 11 клуба, според сайта на федерацията. Това е под минимума, предвиден в Закона за физическото възпитание и спорта за държавно финансиране, което вкарва Руди Гела в престъпна отговорност.

Исторически ръгбито няма никакъв принос на големи първенства – олимпийски игри, световни и европейски първенства. На всичко отгоре националният ни отбор по ръгби-15 заема 66-ото място в световната ранглиста от 109 държави в нея. Или сме в долната половина на света. Такъв за жени няма, а също така липсват данни за наши участия на ръгби-7. Точно ръгби-7 е олимпийски спорт, който обаче реално не се развива в България. Т.е. няма и половин довод за повишаване на парите за „приятелската“ федерация.

Изводът е, че за временно управляващите спорта всички медали, призови места и олимпийски мечти не важат. Важното е да имаш коалиционен партньор на ИТН за шеф на федерацията, за да получаваш финансиране, дори рекордно.

Очакваме федерациите масово да започнат да сменят ръководствата си с депутати от управляващите партии, за да се „адаптират“ към промяната – пък дано и те получат финансиране.

Най-забавното е, че дори Кирил Петков се опита да се отърка у тройния бюджет, отпуснат от държавата на Атанас Зафиров. Но уви, нищо не помогна на Просто Киро, който си играе на премиер. Премиерът бе бурно освиркан на националния стадион преди мача на България по ръгби.

Въпреки че пиарите на Радостин Василев по пернишки лековато си пускаха селфита от „Васил Левски“, спортният министър стратегически се скри, чевайки дюдюканията на публиката. Нищо, че специално беше уредил мачът в този апокрифен в България спорт да се играе на „Васил Левски“.

Е, с троен бюджет, можеш да си позволиш и това.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ