Скандал! Зорница Даскалова се изкара жертва на политически натиск! Прикриват истинските виновници за Търговския регистър?

Търговски регистър

В писмената си оставка, подадена в петък и приета от министъра на правосъдието Цецка Цачева, бившата изпълнителна директорка на Агенция по вписванията Зорница Даскалова се опитва да се изкара жертва на политически натиск, чиято цел била да се прикрият истинските виновници за продължаващия вече десетина дни блокаж на Търговския регистър.

Това става ясно от публикация на „Правен свят“, която информира за съдържанието на оставката.

„Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица, съгласно подписаните договори, ясно говори за политически натиск от определени групи хора и контролираните от тях субекти“, пише Даскалова до Цачева.

Тя не назовава конкретни имена на политици или партии, но изданието припомня, че в началото на седмицата от БСП и Демократична България поискаха от премиера освобождаването на Даскалова.

„Левицата поиска и оставката на Цецка Цачева, докато бившият правосъден министър Христо Иванов държеше Бойко Борисов да освободи именно шефката на Агенцията по вписванията. След като бе подканен от БСП и от Христо Иванов, Борисов също изрази недоволство от Даскалова. Ден по-късно Борисов привика Цачева на „Дондуков“ 1, а два часа по-късно от Министерство на правосъдието съобщиха в две изречения за освобождаването на Даскалова, което станало по нейно искане”, пише „Правен свят“, като по този начин допълва разпространяваната в последните дни версия на контролираните от Делян Пеевски издания.

Преди да стане шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова бе член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато бе там, при нея попадаха повечето преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня „Капитал“. От общо 33 такива преписки 18 са разпределени именно на Даскалова. Има и сигнал от работещи в Агенцията по вписванията, които твърдят че тя е лобирала за интересите на Пеевски и като шеф на агенцията, като става дума за партидата на „Дунарит“.

В оставката си Даскалова заявявала още, че разглежда оттеглянето си като дълг, вследствие на безпрецедентния срив на 9 август на Търговския регистър, администриран от Агенция по вписванията.

Самата Зорница Даскалова обаче обясни в сряда, че не възнамерява да подава оставка, защото само тя можела да координира дейностите по излизане от кризата, и че сривкато този на Търговския регистър може да се случи на всеки.Два дни по-късно системата все още не бе тръгналаи без да е ясно кога ще може да тръгне, Даскалова подаде оставка. Това стана минути след края на поредната кризисна среща между ресорния министър Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов. Ден по-рано Борисов бе казал, че е недоволен от Агенцията по вписванията, но няма да „пипа“ там, докато кризата не се реши.

В оставката си Зорница Даскалова посочвала още, че „в Агенция по вписванията се намира цялата документация, доказваща взетите управленски решения от всеки ръководител (новоназначаван почти всяка година), както и документираното състояние на системите“. „Искрено се надявам да бъде оповестено какво е реалното състояние на тези изключително важни за държавата системи, предвид на наблюдаваните и цитирани по-горе процеси“, посочва в заключение Даскалова.

Източник: Mediapool.bgЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ