Медиците с последно предупреждение към Киро: Или спешни мерки, или затворете вратата отвън

payimage-533148

Протестите в Триъгълника на властта срещу некадърното управление на кабинета на Кирил Петков и Асен Василев продължават и днес с автошествие, организирано от Национален синдикат „Защита““.

Недоволството на здравните работници е заради неизпълненото обещание за повишаване на заплатите в сектора, дадено от премиера по време на среща в началото на април, и забавянето на COVID-добавката за лекарите на първа линия.

На 10 май синдикалистите са входирали писмо в съответните институции писмо, адресирано до вицепремиера Асен Василев, вицепремиера Корнелия Нинова, министъра на здравеопазването Асена Сербезова и министъра на земеделието Иван Иванов.

„Вече пет месец от управлението на настоящото българско правителство сигнализирахме и настоявахме за спешни държавнически решения за оцеляването на българските граждани – за спиране на вихрещата се спекула, драстичното увеличаване на горива, ток, стоки и услуги от първа необходимост, безконтролно летящата инфлация.

Единственото, което видяхме е безкрайните немощни оправдания, лъжи и невъзможност за настоящото правителство да се справи със сегашната драматична ситуация в страната заради икономическата и социалната криза, които самите те създадоха.

Заради което наблюдаваме и безпрецедентно, от десетилетия наред, обедняване на българския народ. Конструктивният и ефективен социален диалог липсва. Социалният диалог продължава да е „седянка“, на която политици щедро сипят обещания и лъжи“, пишат в писмото си синдикалистите.

Те настояват и очакват от управляващите незабавни и адекватни държавнически решения за преодоляване на безконтролното спекулативно повишаване на цените не енергията, стоките от първа необходимост, драстичното понижаване на жизненото равнище на населението и зловещото обедняване на българския народ.

Също така настояват за мерки срещу унизително ниските и несправедливи възнаграждения на работещите в здравеопазването, драстичноТО намаляване на доходите им след спирането на изплащането на допълнителните възнаграждения за COVID-19, „гнусното неизпълнение на даденото от самия Министър-председател обещание за увеличаване на възнагражденията им“, сериозните проблеми в сектор „Земеделие“, които заради скочилите цени на ток, гopивa, TopoBе, препарати и семена изправя хиляди земеделски прoи3BOДИTEЛ пред фалит и обричат българското население на невероятни високи цени на хранителните продукти и глад през есента.

„Поради отказа на отговорните властимащи да водят социален диалог, да търсят и прилагат адекватни решения за преодоляване на проблемите, против реалния им отказ да работят в интерес на българските граждани, на 12 май излизаме на протестно автошествие в центъра на столицата против вихрещата се спекула, високите цени, неизпълнените обещания за увеличение на основните заплати на работещите в „Здравеопазването“, против нежеланието на държавата да приложи адекватни управленски решения за съхранение на младите български земеделски производители (животновъди и растениевъди).

За последно апелираме за диалог, след което не ни остава нищо друго освен да настояваме за Оставка, за нови и избори и настоящите управляващи да „Затворят вратата отвън“, завършват от здравния синдикат.

Автошествието днес ще започне в 13.30 ч. от паркинга на БНБ и ще продължи към Министерския съвет. На протеста освен медици ще се включат и представители на всички браншове.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ