Скандал в парламента за US газ! Киро: Цената е по-ниска! ГЕРБ: Паламудът е евтин в Одрин, не тук

кирил петков

„Потвърждавам думите си – цената е по-ниска от тази, която купувахме от „Газпром“ и директно ще бъде доставена от американска компания – без посредник“, това заяви премиерът Кирил Петков в Народното събрание.

Депутатът Жечо Станков от ГЕРБ-СДС попита каква ще бъде цената и как въпросните два кораба с газ, договорен от САЩ, ще бъдат внедрени у нас.

„Това, че не сте открили начин как тези кораби да бъдат вкарани в газовата ни система… то значи че нямате необходимата информация. Ще ви я дам“, отвърна му премиерът.

Освен това Петков допълни: „Мога да уверя всички, че двата кораба ще бъдат вкарани в енергийната система на цена под тази на „Газпром“, но отново не каза каква точно е цената.

Станков го репликира, че само защото е отишъл до Одрин и е видял, че паламудът е по-евтин там, то това не значи, че и тук ще е на същата цена – правейки асоциация с американския газ.

„Наистина признавам, че нямам никаква идея за паламуда в Турция. Съжалявам!

Но това, което искам да ви уверя е, че всъщност през цялото време се опитваше да ни се казва през годините, че нямаме диверсификация, защото газовата връзка с Гърция не е направена. Е, ние сега ще докажем, че диверсификация я е нямало не защото не е могло, а защото е нямало желание за това“, отвърна Петков.

„Това, което стана ясно на всички партньори в Европейския съюз (ЕС) и НАТО, че един от основните инструменти на руската външна политика е използването на корупция. През корупция режимът на Путин успява да влияе на чужди държави и чужди правителства.

Нека го кажа така – да построиш Руски поток и дадеш толкова много пари… ясно всички са били в тази корупционно мотивирана схема.

Единственото, което аз знам е, че когато се срещнах с US Treasuryте (Министерство на финансите на САЩ) споделиха, че Магнитски като прилагане в чужда държава е най-мащабен в България в този момент и един от тримата души в този списък е г-н Делян Пееевски. Там специално казаха неговото име като един от тримата, които са на този лист“, заяви Петков на питане, свързано с изказването му за „Южен поток“, което се оказа, че е поредният му гаф, защото е имал предвид „Турски поток“.

„Колегата Пеевски си е обжалвал изявление за Магнитнски. Явно за Кирил Петков нито Конституцията, нито законите на страна са важни“, това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Нашата рафинерия наистина е зависима от доставките на руски петрол. В постоянна връзка сме с рафинерията на „Лукойл“ и те ни уверяват, че имат вариант и план да не останем без гориво.

Наистина не искаме да влизаме в този сценарий и всичко, което зависи от нас, го правим“, допълни премиерът във връзка с доставките на петрол у нас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ