Радев пробутва за шеф на БНТ Венелин Петков, протеже на Прокопиев. Провалят пасианса на Слави

румен радев

Олигархът Иво Прокопиев е на път да овладее и БНТ за сметка на участващата в управляващата четворна коалиция партия на Слави Трифонов ИТН и неговите апетити да сложи ръка на държавната телевизия. Това съобщава ПИК от отлично информирани източници от средите на управляващите.

Бъдещият генерален директор на БНТ почти сигурно ще бъде фаворитът на президента Румен Радев – изгоненият от БТВ шеф на новините Венелин Петков, довериха пред ПИК свидетели на задкулисните совалки по овладяването на държавната медия.

Независимо дали партията на Слави Трифонов ще издигне свой претендент за поста или не, шансовете на избраника на Радев са многократно по-големи, отколкото на шоумена. Тъй като мнозинството на Радев в СЕМ е непробиваемо, след като и присъдружната му журналистка от БТВ и семейна приятелка Габриела Наплатанова преди дни бе назначена от държавния глава в надзорния медиен орган.

Причината за това е и изборът на нови двама членове на СЕМ от Народното събрание. Депутатите гласуваха за кандидатурите на Просто Киро Симона Велена и на „Демократична България“ Пролет Велкова. И двете обаче са известни като креатури на Иво Прокопиев в досегашните си битности.

В класацията на прокопиевия „Капитал“ Велкова дори е обявявана за една от 100-те най-влиятелни жени на България. Велева пък прави патосни изказвания в полза на президента и неговата основна роля в обществените процеси през последните размирни години.

Към тях спада и самата Наплатанова, която рязко се преквалифирица от военен в политически репортер, отразяващ работата на президентството, след като Радев влезе на „Дондуков“ 2. Именно покрай Радев Тя се запознава с бъдещия си съпруг Николай Русев, когото Радев произвежда в бригаден генерал и го назначава за шеф на авиобазата „Граф Игнатиево“.

Твърди се, че точно заради това близко приятелство случаят с гибелта на пилота подполковник Валентин Терзиев е заметен под килима, тъй като прекият отговорник за трагедията е именно мъжът на Наплатанова – Русев.

Към свързаната с Прокопиев и президента троицата Велева-Велкова – Наплатанова трябва да се добави и новоизбраната шефка на СEM Соня Момчилова, вкарана в надзорния медиен орган също от Радев. Преди това тя беше шеф на пресцентъра на служебното му правителство начело с Стефан Янев.

Така рекапитулацията на гласовете, които ще трябва да определят бъдещия генерален директор на БНТ сочи, че подкрепата им в полза на претендента на Радев е най-малкото 3:1. Към това обаче трябва да добавим и факта, че доскорошната шефка на СЕМ Бетина Жотева пък влезе там от квотата на президента Росен Плевнелиев, който също бе креатура на Прокопиев в първото правителство на Бойко Борисов, след което бе издигнат и стана държавен глава.

В сегашния състав на CEM единствената непредвидима остава земеделката, избрана от Народното събрание, Галя Георгиева. Но каквато и да е нейната позиция, тя няма значение, тъй като мнозинството в надзорния медиен орган, формирано от Прокопиев, става непробиваемо.

Не без значение е и обстоятелството, че самият Радев и особено съпругата му Десислава Радева поддържа изключително близки отношения с Иво и Галя Прокопиеви още от старта на първия мандат на държавния глава.

Венелин Петков също се смята за протеже на олигарха. Преди двамата с Гена Трайкова да бъдат Изгонени от шефските постове в БТВ, бяха чести гости в предишния политически проект на Прокопиев – „Да, България“ на Христо Иванов.

Очевидно причината изборът на Радев за бъдещ шеф на БНТ да падне върху Венелин Петков също е по линия на Прокопиев.

Това обаче може да породи остри сблъсъци в управляващата коалиция заради поредното ощетяване на хората на Слави Трифонов, които под сурдинка застанаха зад своя човек Камен Воденичаров. А присъствието на бившата им служителка и авторка на текстовете на хитовите им парчета „Ще ти скъсам г.за“ и „Ръгай чушки в боба“ в CEM едва ли ще наклони везните в тяхна полза.

Така се очертава битката за шефския пост в БНТ да се превърне в поредния рубикон за управляващата четворна коалиция в края на юни, когато изтича мандатът на сегашния генерален директор на държавната медия Емил Кошлуков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ