Овчаров подкара Киро и Кокорчо: Примитивни сте! Какъв газ?! Допускате груб политически гаф

румен овчаров„

Газът, договорен в САЩ, няма как да е по-евтин от синьото гориво от „Газпром“. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП и бивш министър на енергетиката.

Той оцени случващото се през последния месец като „груб политически и икономически гаф, последван от абсолютно некоординиран и примитивен кризисен ПР. Според него цената на газа, която КЕВР утвърди за май не е реална.

„КЕВР се връща към една лоша практика от времето на Бойко Борисов, когато цените се определяха от политически съображения. Не може да е цената 162 лв. при тези цени на доставки на природния газ. КЕВР си позволи да манипулира цената и предния месец, но те сами изпаднаха в тази ситуация. Това е елемент от кризисния ПР на правителството след грубия политически и икономически гаф, който направиха с отказа да продължат договора с „Газпром“. – каза Овчаров.

Според него България е трябвало да се съобрази с промяната в начина на плащания, поискана от „Газпром“, и това не е било неизгодно за страната ни. Румен Овчаров оспори и идеята за прекъсване на енергийната зависимостта на България от Русия.

„Защо трябва да късаме с тази зависимост? Ние какво лошо сме видели от това? Ние доставяме газ от Русия от години. Европейска солидарност е добре да се показва, но е добре, когато я показваме, все пак да видим тя от какво произлиза и до какво води. ЕС е гарант на Минските споразумения и те са потвърдени от Съвета за сигурност на ООН. Какво направи ЕС солидарно да помогне за спазването на тези споразумения? Как така изведнъж застанахме абсолютно солидарни зад този, който нарушава тези Мински споразумения? Да, Русия е агресор и тази война трябва да спре – в това няма съмнение. Но тази война има и причина, по която е започнала. “ – изтъкна той.

Румен Овчаров разкритикува и мерките на правителството за овладяване на инфлацията. Той призова за по-голямо разграничаване на уязвимите групи и ангажиране на бизнеса.

„Надявам се правителството най-после да излезе от този шаблон, в който влезе – на раздаване на пари на всеки без да се прави разграничение кой има нужда от компенсация от бизнеса и от хората. Не всички имат нужда в една и съща степен от тези неща. В много държави го правят точно така и много се надявам, че най-после ще започнем да ангажираме в това и тази част от бизнеса, която трупа печалби от ситуацията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ