Горещо! Йотова помилва болна от рак касиерка, осъдена на 5 г. затвор за…(Подробности)

Йотова

60-годишна жена, осъдена на 5 г. затвор заради злоупотреба със служебно положение, длъжностно присвояване в особено големи размери и документна измама с цел имотна облага, е била помилвана от вицепрезидента Илияна Йотова през януари, защото е била тежко и неизлечимо болна.

Това става ясно от отчета на Комисията по помилванията към президента за първите 4 месеца на тази година. За периода комисията е разгледала общо 162 молби. По 36 обсдъждането е прекратено поради липса на аргументи, повечето са отхвърлени, 3 са предложени за помилване, но вицепрезидентката се е произнесла само за въпросната жена.

Тя е пенсионер по болест, със средно-техническо образование. Освен 5-те години затвор, е била осъдена и на 8 г. лишаване от право да заема длъжност касиер и счетоводител. Престъпленията ѝ са три и са извършени между 1997 и 2012 г.

“Извършените от молителката престъпни деяния са тежки и демонстрират незачитане на морални и ценностни граници. Като цяло престъпната дейност е насочена към злоупотреба със служебното положение. Молителката има не само криминални прояви в миналото, но и цялостен затвърден криминален начин на живот и поведение”, пише в мотивите на комисията. Членовете обаче все пак са преценили, че жената може да бъде помилвана, защото „поради влошеното здравословно състояние, категорично на този етап не може да се изпълни плана на присъдата и да се постигнат целите на наказанието, както по отношение на специалната, така и на генералната превенция“. А възможността тя да извърши ново престъпление била сведена до “абсолютен минимум”.

Жената е страдала от злокачествено заболяване, а към датата на разглеждане на молбата ѝ в президентството здравословното ѝ състояние било значително влошено, била “в краен етап от болестта”. За първи път дори молбата за помилване била изпратена от медицинска комисия по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Затова е помилвана за оставащите 2 г. и 11 месеца от присъдата.

Здравословното състояние е водещият мотив на тези, които молят президента за помилване. Другата причина, която също често се изтъква, е семейството – молители твърдят, че техни деца или родители имат нужда от грижите им.

Най-много са молбите, постъпили от осъдените между 31 и 40 години, като се наблюдава известна тенденция към понижаване на възрастта на молителите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ