Смърт разтресе БНТ! Телевизията опитва да спаси детски филм, но положението стана кърваво

8

Сценаристката Милена Петрова завежда дело срещу шефа си – продуцента Александър Момчев, за провален филм.

Шефката на Националния филмов център Жана Караиванова заявява: „Те очевидно ще се съдят. Казах им, че им предлагам да се съберат при нас в НФЦ заедно с нашия юрист, преди да се съдят, за да опитаме да съдействаме да влязат в нормален диалог. Това не се случи заради отказ на продуцента да комуникира със създателите на филма“, пише „Телеграф“.

Всичко започва повече от отлично и не предвещава първите у нас съдебни маневри за провалени снимки на очертаващ се като хитов филм. Снимките на детския филм „Първа книга за въздухоплаването“ започват в началото на 2017-а, но в края на годината младият и талантлив режисьор Борис Николов почива.

Тогава настъпва конфликт между продуцента Александър Момчев и сценаристката Милена Петрова.

Тя твърди, че екипът е трябвало да прави множество компромиси с начина, по който се реализира филмът. Отказвали са снимачни дни, нямали са възможност за предварителна подготовка, дори финалът на историята не е бил заснет. Намерен е и нов режисьор, който сценаристката не одобрява. Според Петрова това е грубо нарушение на вътрешния правилник на Националния филмов център, откъдето се осигуряват средствата за реализирането на проекта.

„Най-скъпото нещо във филма е изключително хубавата къщичка на дърво, която изгражда вълшебния свят във филма – дори тази къщичка беше продадена веднага след края на снимките“, обясни Милена пред БНР.Момчев каза от своя страна: „Според нас всичко е наред. Според нашите адвокати – също. Аз вече съм влязъл в диалог с авторите на филма. Като звършим филма, като си получим всички траншове от всички институции, сме съгласни да прехвърлим продуцентските и всички права на тях“.

Копродуцент на филма е БНТ, която си иска готовата продукция. Боряна Пунчева – шеф на „Студия екран“ към БНТ, коментира: „Даваме си сметка, че такъв конфликт има. И двете страни цитират Закона за авторското право, Закона за филмовата индустрия. Лошо е, когато хората, които са се събрали за едно да направят филм, стигат дотам, че започват да цитират закони и филмът отпада на второ място“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ