Мерките на Киро и Асен – шменти капели! Лъжат ни с хитра врътка с отстъпката – връщат наши пари

Горива, петрол

С отстъпката от 25 ст. за литър бензин и дизел, която предлагат управляващите, реално ще ни връщат нашите пари, които даваме допълнително за ДДС само в резултат на поскъпването на горивата през последната една година, показват изчисления на „Труд“.

Същевременно приходите в хазната от налози от всеки литър, дори след като ползваме отстъпката, ще остават почти колкото през миналата година, пише още изданието.

Бензинът и дизелът поскъпнаха с повече от 1 лев на литър за година. Средната цена на масовия бензин А95 нарасна до 3,13 лв. за литър, при положение че точно преди година струваше 2,10 лв., показват данните на сайта fuelo.net. Това представлява увеличение с над 49%. Средната цена на дизела вече е 3,28 лв. за литър, при 2,10 лв. преди една година. Поскъпването му за 12 месеца е с над 56%.

Точно преди една година от всеки продаден литър бензин или дизел в хазната са влизали по 35 ст. ДДС плюс дължимия акциз. При днешната цена на дизела от всеки продаден литър дължимият ДДС е в размер на 55 ст., а размерът на акциза не е променен.

Така реално сега плащаме по 20 ст. допълнително на хазната на всеки изразходван литър дизел. А управляващите предлагат да ни връщат 25 ст.

Но отстъпката няма да важи за фирмени автомобили, както и за по-скъпия дизел с добавки. Така реално всички ние ще даваме значително повече пари на хазната при използването на горивата спрямо миналата година. Защото фирмите калкулират по-скъпите горива в цените си.

Ситуацията при бензина е подобна. При днешната цена на всеки литър гориво дължимият ДДС е 52 ст., което е със 17 ст. повече спрямо миналата година. А предложението е хазната да ни връща 25 ст. на литър. Докато мярката бъде гласувана в парламента и докато влезе в сила, както е планирано от 1 юли, цената на бензина може да е толкова висока, че реално хазната да ни връща нашите пари, които даваме допълнително само за ДДС.

Поскъпването на горивата за автомобили удари по джоба всички българи, а повиши и разходите на фирмите за транспорт. Именно затова превозвачите поискаха намаляване на акциза за горивата с 50% за срок от шест месеца, което би намалило цените и за фирмите и за гражданите. А това би ограничило желанието на фирмите да вдигат цените. Докато с предложената мярка от управляващите фирмите ще продължат да вдигат цените на стоките и услугите си, защото за тях няма да има облекчение. А в ръцете на хората ще останат няколко лева в повече, което пък ще подхранва потреблението и съответно инфлацията.

При днешните цени на дизела дори да бъде дадена отстъпка от 25 ст. на литър, както предлагат управляващите, горивото отново ще струва над 3 лв. А докато мярката бъде въведена от 1 юли цената на бензина също може да нарасне и да бъде над 3 лв. и след отстъпката от 25 ст. Наред с това фирмите няма да имат никаква сигурност за цените на горивата и ще продължат да вдигат цените, а хората ще продължат да обедняват.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ