Професор срина ,,Промяната“: Проверявайте информацията поне в Гугъл! Грешките ви са унизителни

кирил петков асен василев

„Съществуват много сериозни рискове, тъй като България се управлява от хора без историческа памет и знания.“ Това заяви за БГНЕС проф. Пламен Павлов, относно днешното изказване на народния представител от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев, в което той каза: „РС Македония да ни върне костите на цар Самуил в знак, че са готови да променят своята политика спрямо България“.

Тленните останки на този велик български владетел са открити от проф. Николаос Муцопулос през 1969 г. при разкопки в базиликата „Свети Ахил“ на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро. В момента те се намират в лабораторията на гръцкия професор в Солун.

„Хора от „Продължаваме промяната“ симптоматично правят подобни грешки. Преди време пак някой от депутатите на ПП беше сбъркал Преспанските споразумения между РС Македония и Гърция с Договора за добросъседство и приятелство между РС Македония и България. Виждаме и някои наивни действия като откриването на самолетна линия или някакви други действия, които не решават големия въпрос между двете държави“, посочи проф. Павлов, който е един от водещите изследователи на средновековната ни история.

Той определи като „унизителни“ думите на Сабрутев.

„Унизително е да чуваме подобни неща от народни представители. Още повече, че тук става дума за елементарни неща, които могат да бъдат проверени в Гугъл, което е любим мотив на някои хора от ПП. Нямам лошо отношение към тях, но подобни прояви на невежество, на елементарна представа за историята е проблем“, заяви проф. Павлов.

Той призова Сабрутев да се извини или най-малкото да обясни грешката си, ако е сторил такава.

„Не трябва да забъркваме такива каши между нас, РСМ и Гърция. Всички знаят къде се намират костите на цар Самуил, те са показвани по телевизията, дори президентът Росен Плевнелиев по време на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил се поклони пред тях“, заяви специалистът по средновековна история.

Проф. Павлов смята, че костите на цар Самуил трябва да са в София.

„Най-добре е те да бъдат предадени на България, това беше подкрепено и от някои политици в Гърция, като бившия кмет на Солун Янис Бутарис. Да бъдат поставени в светла София, тъй като комитопулите са свързани с нея. Комит Никола, бащата на цар Самуил, е бил управител на една много голяма област, чийто център е бил Средец или днешна София“, каза ученият.

Според него подобни изявления отново дават основания на северномакедонската страна да проявява ехидни реакции към България и нейните управляващи.

„Този гаф още веднъж потвърждава колко важна е просветата и образованието“, добави проф. Павлов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ