Киро лъже и зад граница! Официално от Ватикана: Не е имало и дума за “корупция”, срещата – 20 минути

articles__0fa97ea947787a02dd1047e8a9c1483a

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и славянската литература, който се чества на 24 май, папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана делегация от България, водена от премиера Кирил Петков, съобщи Ватикан нюз.

Личният разговор между Светият отец и българският премиер – се чете в нота на Ватиканският пресцентър – е продължил около 20 минути, след което е последвал момента за размяната на даровете. Във ватиканската нота се уточнява, че посещението на българският премиер има по-различен „статус“ от тези на държавни и правителствени ръководители, тъй като поводът е годишното честване на Свети Свети Кирил и Методий.

От българската страна, – продължава ватиканската нота – на Франциск бе дарена рождественска ясла от вълна, изработена от Център „Рождество Христово“, свързан с Католическата апостолическа екзархия от византийско-славянски обред в София, към която бе прикрепено благодарствено писмо до папата, написано от гостите на Центъра. Като втори дар за папата българската делегация е дарила традиционен чипровски килим.

От своя страна папата е отвърнал със серия дарове, включително копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата.

След срещата си с папата Кирил Петков се срещна с ватиканския държавен секретар на кардинал Пиетро Паролин. След разговорите, министър-председателят и членовете на делегацията поднесоха венец на олтара на Св. папа Йоан Павел II в базиликата “Свети Петър”.

Тази година в българската делегация присъстват писателя Георги Господинов, спечели най-престижната награда за литература в Италия – „Премио Стрега Еуропео“, както и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът по ефективно управление Калина Константинова, външният министър Теодора Генчовска, министърът на образованието Николай Денков, Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, Яна Балникова, съветник на министър-председателя и представители на Светия синод и на католическата църква в България.

Преди аудиенцията при папата, българската делегацията присъства на отслужването на Божествена света литургия в базиликата „Свети Климент“ от 9.30ч., отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно – и Средноевропейски митрополит – Антоний, както и на поклонението пред мощите на Св. Кирил.

Следобед, в двора на българското посолството в Рим, министър-председателя на Република България ще поднесе венец пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, а след това делегацията ще поднесе цветя и ще се поклони пред паметната плоча на Светите братя в базиликата „Санта Мария Маджоре“.

В късния следобед е предвидена среща на министър-председателя на Република България Кирил Петков с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. На срещата ще присъстват и външния ни министър г-жа Теодора Генчовска и македонският и колега г-н Буяр Османи.

Българската делегация ще проведе среща и с министър-председателя Марио Драги в Министерския съвет на Италия.

Преди да се отправи към сградата на българското посолство, делегацията ще поднесе венец на паметника на Иван Вазов на площад „Торвалдсен“ в Рим.

Вечерта, в двора на посолството, извънредния и пълномощен посланик на Република България в Италианската република, в Република Малта и в Република Сан Марино Н.Пр. г-н Тодор Стоянов дава прием по случай 24



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ