Политолог с разтърсващи разкрития за края на кабинета Петков: Движим се към катастрофа

доц. Румяна Коларова

Политологът проф. Румяна Коларова прави разтърсващи разкрития за управлението на Кирил Петков и Асен Василев, цепите и последствията от пребиваването им във властта, предава ПИК.

„Властта се поокопити. Първоначално нещата бяха много нелепи. Но стъпка по стъпка първо се получи някаква координация в това, което казват, все пак някаква обратна връзка, започнаха да коригират комуникационните си грешки. Дори имат ходове, най-вече с помощта на своите партньори-като хода с танкерите“, заяви проф. Коларова.

„Но управлението на държавата не е като да въртиш бизнес Големият въпрос е, че когато управляваш една държава, една стъпка не може да ти гарантира стабилно управление“, допълни тя и даде за пример „сделката“ с американските танкери втечнен газ, която обаче може да се окаже неоснователен разход и рисковете за държавата може да са много по-големи от ползите.

Дотук те действат като спот брокери. Ако ти не можеш да използваш ресурсите на държавната администрация, която не се хвали с най-високата степен на ефективност, може да се окаже, че на практика такива „силни ходове“ не могат да овладеят положението. Ако се докаже, че газът от тези два танкера не може да бъде докаран до България, това е край на правителството. Те трябва да си подадат оставката“, бе категорична Коларова.

Тя коментира и случая със „зарешетения парламент“ и заяви: „Да си председател на Народното събрание е изключително сложна работа. Това е нещо, което изисква не само авторитет-какъвто липсва на сегашния председател, но изисква и определено уважение към администрацията, административна отговорност… Почти всички мои колеги, които бяха много за ПП, са вече балансирано критични. Основното, което всички можем да кажем е, че слава Богу идва лято и че тези момчета имат 4 месеца, през които трябва да овладеят ситуацията. Ако не я овладеят, тогава се движим към катастрофа.

Коларова отбеляза по темата за искането за свикване на КСНС, заявено от Кирил Петков: „За мен това е допустимо. Но това показва поредната безпомощност на кабинета. По същия начин, както американците ги извадиха от ситуацията с газа, Кирил Петков разчита президентът да го извади от ситуацията с Македония“.

„В тази цялата ситуация аз много харесвам оценката на Кирил Топалов, който каза, че активност от наша страна е само в наш минус. Той каза, че Гърция постави своите условия и каза на македонците, очакваме да направите напредък… С други думи – Кирил Петков е разчитал, че президентът ще му протегне ръка и ще му помогне в тази трудна ситуация. Но все си мисля, че ако президентът не свика КСНС, това ще бъде удар спрямо Кирил Петков. И това би било недалновиден ход от страна на президента, защото това ще отслаби българската позиция – отново ще се окаже, че единият говори едно, а другият – друго“.

Коларова заяви, че се надява президентът да бъде малко по-толерантен и да не стика далеч в „своите политически напъни“. Защото Радев има „особена“ позиция за войната в Украйна. „Кирил Петков му казва – извади ме от моята каша, обаче се накисни В твоята каша“, отбеляза политологът и допълни: „Тепърва ще видим кой какви стъпки ще прави“.

Тя отново подчерта, че тук има сблъсък както на стратегии, така и сблъсък на авторитет: „А от тази ситуация някой ще загуби авторитет“.

Румяна Коларова коментира и посещението на Кирил Петков и българската делегация в Рим и Ватикана: „Ти четеш една подготвена информация, с която предварително се запознаваш. И това ти е отговорност. Но едновременно с това е хубаво да имаш в своя екип човек, който е много компетентен. Защото това е делегация не политическа, тя е културна. Това е не само духовно, а изключително интелектуално преживяване, преживяване за цял живот“.

„Тук искам да кажа, че не само Кирил Петков и нещастният депутат, който обърка къде са костите на Самуил, но и целият екип, цялото правителство има сериозни дефицити“, отбеляза тя.

„Асен Василев е едно момче, което мисли и действа като един висоообразован човек. Да, няма в никакъв случай много широка обща култура, но там нивото си личи. Но идентифицирането на Кирил Петков с Харвард, бих го определила като „рабфаковец“ за Харвард. Той не е за държавник, той не е елит. Ние не сме имали министър председател на толкова ниско ниво. Всички останали са елит, някакъв елит. Докато този не е. И то е очевадно. Не искам да говоря за средата, в която той живее. Хубаво, къмпингари и т.н., някакви хипстъри. Но това не е интелектуална среда за духовен или културен живот“, заяви Коларова.

Тя допълни, че не е сигурна „това момче какво е учило“: „Изпаднало е между три култури. А и семейната му среда е важна – съпругата му не е от някакво интелектуално семейство. Така са се стекли нещата“.

Политологът отбеляза, че Кирил Петков е бил изтласкан на политическата повърхност от „мръсната пяна на протестната вълна“: „Мисля си, че тук просто не е имало подбор. Те са „третата преса“. ПП е третата преса – дали олио или кафе, не знам кое от двете, но те са „трета цедка“.

Румяна Коларова видя „невероятен шанс“ страната ни да бъде отдалечена от Русия – „не на декларативно-политическо ниво, а принципно“: „Искрено се надявам тук да няма втори план и тези

момчета да направят колкото се може повече стъпки за отдалечаването, за освобождаването на България от присъствието на руската политика“.

Според политолога правителството на Четворната коалиция може да остане на власт – дори и заради някакви „общи ходове, които не са най-далновидни и ефективни“. „Моята „рецепта“ е как могат да бъдат удържани на власт е, БСП да има колкото може по малко думата. БСП не е конструктивна в случая и това е точно поради този важен стратегически въпрос, по който се опитват да стоят „на два бряга“. Което е невъзможно“. Коларова допълни, че има силно свиване на феновете на Русия (под 30%) и силна радикализация.

„Това не е война като всяка война. Това е война, в която има военни престъпления. А те са стратегия, начин на водене на война“, заяви Коларова.

Проф. Коларова направи и своята политическа прогноза: „Коалицията не е тръгнала към предсрочни избори. Много ясен индикатор има за предсрочни избори – когато БСП започва да придвижва законопроекта за хартиените бюлетини. Всяка една от партиите в коалицията има свои приоритети и колкото повече напредва животът на кабинета, толкова повече те се хващат здраво за тези приоритети – дават си сметка, че един-два от приоритетите им трябва да бъдат реализирани, доведени до някакъв резултат. Дори да няма предсрочни избори, ще има местни избори. А пък подготовкатa за тях започна дори не напролет, а след Коледа. От тази гледна точка това са изключително важни неща. Има партии с по-дълъг политически опит, които вече се фокусират върху проблеми на местната власт… Затова е хубаво, дано така и да продължава – политиците трябва да са с непрекъснато усещане, че са в някаква предизборна кампания. Има и втори момент – тази година е възможността да се направят някакви реформи. Не става дума за някакви компенсаторни мерки, а да се предприемат някакви реални стъпки към промяна. Защото нали това е тяхното обещание – „Промяна“.

Относно протестите на различните браншове, които заливат страната, проф. Коларова заяви: „Натискът на браншовете не е нещо изключително. Всяка едно правителство във всеки един момент трябва да може да се справи с това“.

Според Коларова новата политическа сила – партията на Стефан Янев тепърва ще бъде оценявана: „Това препозициониране, което всички политолози отчитат – спрямо Русия и Европа и свиването на електората, със сигурност не дава добри шансове на нови партии. Защото Стефан Янев може да се окаже, че стъпва върху подвижни пясъци. Демократична България пък е преживяла много периоди извън парламента, тепърва ще видим как ще се справи с управлението“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ