НСО на нокти в Пловдив: Радев се върза на предложение на кмета и изпили нервите на охраната

Румен Радев 3

Кметът Здравко Димитров реши да поведе президента по стръмната улица „Найден Геров” в Пловдив, за да избегнат струпването на хора, но накрая пак се озоваха при колоните манифестиращи, пише „24 часа”.

„Защо го поведе оттук кметът на Пловдив? Бяхме осигурили коридор покрай шадравана, за да влезе в театъра”. Така гардове НСО се ядосваха заради решението да се мине в подножието на Сахат тепе, за да може държавният глава да присъства на 60–годишнината на Пловдивския университет.

Преди това президентът манифестира по цялата главна улица и в края на шествието свещениците завиха наляво по ул. „Гурко”, а светската власт пое към сградата на общината. Там президентът и ректори на пловдивски вузове пиха кафе и отдъхнаха за кратко. В същото време обаче колоните с ученици се точеха, а стотици пловдивчани им ръкопляскаха.

За да избегнат навалицата, Здравко Димитров предложи на Радев да минат по задната улица „Найден Геров” и по стълбите на „Каменица” да се спуснат по Главната и да влязат в двора на театъра. Настана истински спринт по павираната и стръмна отсечка, а ректорите проф. Христина Янчева на Аграрния университет, проф. Мариана Мурджева на Медицинския, проф. Тони Шекерджиева на Музикалната академия и проф. Пламен Моллов от УХТ буквално притичваха след Радев и Димитров.

Стигайки до горната част на стълбите обаче, установиха, че сборната хорова формация не е приключила с изпълненията и концертът продължава. „Няма как да минем през тях”, затюхка се охраната. В същото време театърът вече беше пълен с хора, които чакаха президента за тържеството на Пловдивския университет. Заприиждаха хора, които искаха да се снимат с Радев. В този миг концертът приключи и хористите също се наредиха за снимки с президента. Охраната вече беше на нокти. Спускайки се по стълбите надолу, държавният глава беше спрян от диригентката проф. Златина Делирадева. Той се ръкува с нея и я поздрави за чудесния концерт.

Стъпвайки на главната улица Радев вече беше заобиколен от манифестиращи, които също нямаше как да подмине. Така стигна в двора на театъра с 10–минутно закъснение, където го чакаше академичното ръководство на ПУ.

„Всичко това можеше да се избегне, ако кметът не го беше повел по тази задна уличка”, гневни бяха гардовете.

По-рано Радев участва в официалното отбелязване на празника като подчерта, че трябва да тачим историята и традициите, да не забравяме, че пътят напред проправяме ние.

„Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете”, подчерта той. Радев призова да помним и че тази „пловдивска крепост на духа“ е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни български интелектуалци като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други, които с перо и дело проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено в здравата наука, вярата и всеобщата просвета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ