В държавата на Киро: Престъпността ескалира – случаите са скочили до небесата

полиция арест

„До март месец има известен ръст спрямо 2021 г. при битовите престъпления на кражби и грабежи. Това се очакваше, тъй като за последните 32 години при всяка икономическа криза, се стига до ръст на престъпността“.

Това заяви пред БНТ Тихомир Безлов, главен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му София е един от градовете с най висока престъпност на глава от населението, заедно с Варна и Бургас.

В София в няколко района са рекордьори по извършване на престъпления – около Първо и Трето районно полицейско управление, уточни Безлов и добави, че където има гета в кварталите, има и по голяма престъпност.

В малките населени места има спад на престъпността, като фактор отново е демографията. Хората между 15-30-годишна възраст извършват най-много престъпления, но сме загубили 1/3 от тях през последните години заради емиграция, посочи анализаторът.

Безлов посочи, че благодарение на пандемията намаляла престъпността през 2020 г., но през 2021 г. започнало да се забелязват известни отклонение – убийствата и регистрацията на домашно насилие заради изолираността и затвореността.

Тихомир Безлов добави, че от толкова икономически и всекидневни проблеми, с които се сблъскваме, големите теми за интеграцията на децата и нормалната атмосфера са малко далеч от обществото.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ